Stenbroskytten klar för EM-semifinal

Efter en tuff tid rätt länge har Jonatan Andersson fått ordning på sitt skytte. Det visar om inte annat semifinalplatsen på EM.

Jonatan Andersson gjorde ett utmärkt EM-kval i fältbågskytte.

Jonatan Andersson gjorde ett utmärkt EM-kval i fältbågskytte.

Foto: Marcus Langbrandt

Bågskytte2019-10-02 20:00

– Jag har haft det tufft med motivationen. Om det varit skit i ett och ett halvt år har det nu känts bra i en och en halv månad, säger Jonatan på telefon från Catez i Slovenien.

Det är där som årets Europamästerskap i fältbågskytte avgörs. Efter två dagars kval kan Jonatan nöjt konstatera att han är tvåa och därmed direktkvalificerad till semifinal.

– Hur det än gå så kommer jag att skjuta om medalj på lördag. Antingen om guld eller om brons.

Mästerskapet avgörs på en golfbaneanläggning.

– Ganska kuperad för att vara en golfbana. Men helt okej. Banorna brukar vara lite enklare internationellt än vad de är i Sverige, säger Jonatan.

Tisdagen bjöd på strålande sol och 25–30 grader varmt. Andra kvaldagen var det molnigare men ändå över 20 grader varmt. Och skyttarna slapp hård vind.

Kvalet var inte utan dramatik. Jonatans slutpoäng 743 var precis lika mycket som italienarna Mandia och Marco. Då räknas flest träff mitt i. Där var Mandia bäst före Jonathan. Dessa två alltså direkt till semifinal.

– De andra får kriga vidare om de två övriga semifinalplatserna, säger Jonatan som alltså får en extra tävlingsfri dag.

Att Mandia skulle vara med i toppen var ingen överraskning. Däremot gjorde Marco ett resultat klart över den nivå han tidigare hållit.

Jonatan har ett individuellt EM-guld från 2015. Även ett guld och brons i lag. Det svenska laget är också kvaltvåa inför lagavgörandet på fredag. Medaljläge även där.

Karta: Čatež
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!