Bajen slog Gripen i toppmötet med 3–0 efter att det sista målet tillkom efter det att Gripentränarna plockat målvakten tidigt för att få fram ytterligare ett fem mot fyra-övertag.

Gripen fick stopp på Hammarbys vassa förstakedja, men tappade puckar till den allt mera formstarka andraenheten – som ordnade matchens bägge första mål; David Ljusbol i första och Marcus Carlsson kunde näta på ungefär samma sätt. Med fart placerades pucken bredvid William Lundsten i bortakassen.

– Vi släppte till fem- sex sådana lägen med två mot en och liknande redan i första perioden, vilket var flera än på hela matchen i lördags, säger Gripentränaren Oscar Jernström.

En Johan Mörnsjö i form är en firestarter i vilken enhet han än placeras i. Och Mörnsjö är i fortsatt riktigt bra form spel form spelmässigt efter en trögare start på vårettan och farten på rören finns där. Men när de allra mest upplagda lägena kom så satt inte puckarna; närmast ett stolpskott när pucken studsade ut med närmast öppet mål.

Nu tar så bra målvaktsspel bort alla marginaler, vilket Gripen verkligen fick erfara i den tredje akten.

När Ludvig Persson inte orkade längre började han släppa allt flera returer rakt fram – och det var väl där chansen att vinna matchen försvann när Gripen inte lyckades hacka in en enda av dem. Hammarbys inlånade Frölundajunior i kassen är bra även normalt sett, men stod på huvudet här.

– Han gör det bra. Visst, vi har väl lite oflyt i vissa lägen men vi är heller inte riktigt där. Vi var inte riktigt på tårna på samma sätt som på lördags och då blir det lätt så att puckarna inte studsar rätt för oss, säger Gripentränaren Oscar Jernström.

Robin Axbom styrde spelet med sin grymma skridskoåkning och det var i de fysiska momenten imponerande att se att Gripenspelarna orkade.

– Ja, Axbom gör det bra och jag tycker även att Wille i kassen kommer in och gör många bra saker i de bägge första perioderna när vi inte riktigt är bra.

Hammarby fick energi av sina bägge första mål och i de sekvenserna hade hemmalaget kunnat rycka om det inte hade varit för William Lundsten, som fick chansen i Gripenkassen efter att Otto Bäcklin mestadels varit bra men också gjort två rejäla misstag i lördags.

Men matchens lirare var förstås kollegan i hemmamålet, även om Nyköpingsspelarna gör honom bra många gånger.

– Det blir bara kul för killarna med två matcher dagarna efter varandra och avsluta helgen med en toppmatch. Då får de känna att det är en extra nivå, sa assisterande tränaren Peter Nordström i min tv-intervju efter Gripendagen.

– Vi gör ingen plattmatch, men vi har inte bett i grejorna, säger Jernström efter att ha blivit nollade av Bajen.

Nu kommer det att behövas tre poäng borta mot Vallentuna på onsdag. När Segeltorp till sist fick med sig en trepoängare till sist ser det i dagsläget ut som att Bajen och Torpet kommer att göra upp om seriesegern.

Vallentuna är med hemmaförlusten mot Trångsund mer eller mindre borta – och det kanske kan hjälpa Gripen.

– Vi får se, samtidigt kan de plötsligt spela avslappnat och det kan också vara en fördel – men det är klart att vi måste få med oss poäng i alla matcher som är kvar nu om vi ska ha chansen att vinna serien, säger Oscar Jernström.

– Segeltorp borta i onsdags och hemmamötet med Sollentuna i går är bra matcher av oss. I dag räcker vi inte riktigt till...