– En isfläck ute i Stigtomta var den enda sjö i hela Europa som gick att segla på, skrattade tävlande arrangören Gunnar Rehn, som räknade in 47 deltagande.

– Vi var så pass många att vi fick dela upp det i A- och B-fleet.

Och deltagandet ute vid Kisängsfjärden under lördagen glittrade av stjärnglans. Oxelösundsregattan (eller DN Sweden R5 2018 om man så vill) var den andra av totalt åtta så kallade rankingseglar. Längre fram i år väntar också ett SM.

Artikelbild

– Världseliten var på plats. En massa isjaktsseglare från utlandet. Alla kommer hit eftersom det inte finns något annat alternativ att segla på nere i Europa just nu.

Lägg därtill rätt idealiska yttre förhållanden – i alla fall under lördagen.

– Då var det propagandasegling med fyra meter per sekund. Kanonförhållanden. Det kom också lite kyla tillsammans med en hård och bra vind, beskrev Gunnar.

Dessvärre visade vädergudarna upp ett annat ansiktsdrag under söndagen. En del regn drog in vilket renderade i att isen kändes alltför riskabel, för att det skulle kännas motiverat att genomföra Hardox Race.

Artikelbild

Det var perfekta väderförhållanden för isjaktssegling.

– Så vi fick tyvärr blåsa av då även om vi hade förhoppningar om att kunna köra. Jag och en funktionär var ute tidigt och tittade och borrade. Men vi kände att vi inte vågade, berättade Gunnar.

Polen, världsledande inom isjaktssegling, var särskilt dominanta under lördagen och Oxelösundsregattan. Inte minst A-fleetens slutsegrare Karol Jablonski som visade var skåpet – eller kanske snarare båten – skulle stå.

Artikelbild

– Jag ska väl inte säga att han lekte med oss andra, men… ja, jag tror han vunnit VM tio år i rad nu och det märktes, sa Gunnar.

Hans eget namn återfanns som nummer tre i resultatlistan i B-fleeten, bakom nederländaren Peter Greveling och dansken Lars Møller.

Artikelbild

– Jag hade väl högre mål än så – men det är som det är ibland, summerade Gunnar det egna utförandet under helgen.

När han summerade helgen i stort viktade det mer åt superlativhållet.

Artikelbild

– Jättebra. Alla har varit jättenöjda med det här arrangemanget. Det är en familjär och härlig känsla bland deltagarna.

Och isjaktssäsongen är ännu i sin linda. Gunnar och en del av hans klubbkamrater i Oxelösunds Segelsällskap skymtar som nämnts SM men dessutom EM och VM i horisonten lite senare under 2018. SM avgörs 17–18 mars medan EM och VM går av stapeln under vecka nio (26 februari–4 mars).

Artikelbild

– Framför allt är det SM man är sugen på nu, kände Gunnar, som drog igång sin isjaktssäsong i november.

Vad är annars charmen med just isjakt?

Artikelbild

– Det är ju det här med att segla på en is. En fantastisk upplevelse, att segla med naturen som resurs och kraft – och i den här farten. I lördags kunde hastigheten vara uppe i 140 kilometer i timmen.

Från arrangörsklubben tävlade, utöver Gunnar Rehn, även Stefan Eriksson (A Fleet), Burt Adolfson (B Fleet) samt Gustav Lindén (juniorklassen). Bäste svensk i A Fleet blev Lidingökillen Fredrik Lönegren med sin fjärdeplats.