Fredrik Berggren hoppas att hans svenska favoritlag IFK Göteborg kan lyfta denna säsong. Foto:

Blåvittsupportern Berra: "Hoppas IFK rycker upp sig"

Fotboll

Känd som minst sagt rutinerad försvarsspelare i den lokala fotbollen. Utanför sidlinjen tar Fredrik "Berra" Berggren på sig den blåvita halsduken. Men "Berras" känsla om IFK Göteborg denna säsong är inte den bästa.

– Jag kanske inte är super-förväntansfull som sist "Blåvitt" var här...

Fredrik Berggren tänker tillbaka på cupmatchen mellan Nyköpings BIS och IFK Göteborg i mars 2013. Då, för sex år sedan, hade "Blåvitt" en mer namnkunnig trupp och slogs för det mesta om placeringar i den absoluta allsvenska toppen.

– Nu blir det ett ganska profillöst gäng som kommer på söndag. Det är verkligen ett nybygge med unga spelare. Jag såg dem i går kväll (måndagens träningsmatch på läger i Portugal) och IFK har en lång väg att vandra. Jag hoppas de rycker upp sig på söndag, säger Berggren.

Han konstaterar att laget behöver bygga självförtroende via positiva besked i Svenska cupen, för den gångna säsongen var ingen rolig historia.

– Mycket handlar om ekonomin som inte har varit så ljus på senare år. Det krävs ju pengar även i allsvenskan för att få ihop en trupp som slåss i toppen. Där är inte "Blåvitt" utan det är onekligen en nystart, man satsar ungt från egna led. Det kräver tid oftast, så det är bara att hoppas att några blommar ut och gör succé.

Ett positivt nytillskott i IFK-leden är spanjoren Ferran Sibila, ny assisterande tränare, som tidigare hade samma roll i Gif Sundsvall.

– Vi får se vad det spanska samarbetet leder till i längden. Och Ferran är ju förvarnad om Bissarna, säger Berggren roat och vi alla påminns om NBIS cuptriumf mot Giffarna i augusti – som tog laget till denna cups fortsättning.

Huvudtränaren Poya Asbaghi kom som ny och ganska oprövad tränare till Göteborg inför förra säsongen och har fått utstå kritik. Han har fått ett tufft jobb att utföra den omdaning av IFK Göteborg som efterlystes.

Då påminns man lite om hur det var när Sven-Göran Eriksson en gång kom som färsk till Göteborg, hade problem i början men vi vet hur det gick sedan...?

– Jag gillar liknelsen! Hoppas det går åt samma håll nu...

Berggren känner att det saknas en kraft på mittfältet a la Gustav Svensson, gärna en målglad forward och som många andra blåvita hoppas han på återkomst för skadedrabbade Sebastian Eriksson. Denne har brutit sitt kontrakt i Grekland och rehabtränar nu i Göteborg.

– Blir han frisk skriver han nog på. En kille med hjärta för "Blåvitt".

Vilka profiler kan lyftas fram, trots att du beskriver laget som profillöst?

– IFK har ju fått in en grek i kassen, hoppas han levererar, det blir viktigt för oss. Vi kan väl hoppas lite på Robin Söder men han har störts av skada under försäsongen, tveksamt om han kommer till spel på söndag men har väl lite krav på honom. Georgiern Giorgi Kharaishvili var vår bäste målskytt i fjol och så finns ett spännande namn i unge Benjamin Nygren.

Läget hos ditt Runtuna IK annars, ni går ju in i ett cupliknande DM-gruppspel om några veckor mot bland andra Tystberga och Stigtomta?

– Det är aningen bättre, inte lika kritiskt som innan även om vi skulle behöva ha in två–tre spelare till. Men vi har ett bra upplägg och går ut och börjar träna utomhus vecka nio.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Nyköpings BISRuntuna IK
Svenska Cupenfotboll
Relaterat