När sista åket var gjort på söndagen kring klockan åtta på kvällen så närmade sig termometern tio grader. Lägg till regn som kom lite då och då så fick man ett rätt jobbigt utgångsläge. Den som avslutade tävlingen var den toppseedade hemmaåkaren Jakob Bogne som kommer från ett SM-guld i seniorklassen. Och det blev vinst här också, mot samma motstånd.

– Det känns jävligt skönt att få vinna, bara lite tråkigt att jag inte fick resultatet som jag ville. Jag siktade på att försöka slå mitt svenska rekord, tre bojar på 10,25 meters lina. Det var tråkigt att jag inte fick till det, säger Jakob Bogne från NVSK.

En del gick runt vid sjön under tävlingen med vinterjackor, det var på den nivån. Men för åkarna så verkade det inte ha spelat så jättestor roll ändå, i alla fall inte för Jakob.

Artikelbild

Efter det heta sommarvädret blev det både kallt och regningt under avslutningsdagen. Det var många som stod och huttrade vi sidan av vattnet.

– Vädret var inte med oss hela tiden. Det var blåsigt i går och i dag mulet och regnigt och så. Men det har gått väldigt bra ändå, tyckte Jakob på söndagen.

Det som gjorde vädret mest olidligt enligt Jakob var att försöka hålla värmen uppe under väntan på sin tur att åka.

– Det är lite tuffare, man måste hålla sig varm innan. Det blir en omställning, speciellt när det varit så varmt hela sommaren.

Härnäst för Jakob kommer det först ett U21-EM i i Frankrike som inleds den 30:e augusti, därefter kommer ett Open-EM i Grekland en vecka senare.

Artikelbild

Klubbkompisen Linnéa Cederquist fick nöja sig med en andraplats.

– Två veckor kvar innan vi drar, det ska bli riktigt kul att få komma iväg och åka igen och träffa alla andra runt om i Europa.

Vad tror du om mästerskapen?

Artikelbild

– Målet för U21-EM är att ta guldet, på öppna EM är målet att ta sig till topp fem där någonstans, det skulle vara väldigt roligt.

I damklassen av Gästabudstrofén såg det också ut som att det kunde bli en hemmaseger genom Linnéa Cederquist. Precis som Jakob hade hon bäst resultat inför sista åket. Men det blev till slut en andraplats för Linnéa.

Artikelbild

– Men det känns helt okej. Tre jämna åk och sen var det lite oflyt att jag gjorde mitt sämsta åk i finalen, säger Linnéa Cederquist.

– Jag har åkt lite blandat, har varit lite trött och sliten. Det har varit väldigt långa dagar i och med att det är hemmatävling där man hjälper till överallt.

Artikelbild

Jakob Bogne försökte slå det svenska rekordet i söndags men misslyckades. Han vann dock herrklassen i hemmatävlingen.

Men att tävla på hemmaplan är samtidigt väldigt roligt menar Linnéa. Den här säsongen har inte riktigt gått som hon hade hoppats på.

– Jag åkte bättre förra säsongen. Men ingen katastrof heller, jag har hållit mig jämn och gjort ungefär tre bojar på 12 meters lina på varenda tävling, det är där jag ligger.

Artikelbild

Och Linnéa har ändå chans att nå nivån hon siktar på, att åka igenom alla sex bojar på 12 meter. Det är minst en tävling kvar för henne, i Norge första helgen av september.

– Det är en arena som jag känner till väl, har tävlat ganska mycket där. Jag ska ge det en chans, det gäller att bara träna vidare.