– Det ska bli superkul, säger Emelie Brolin om premiären i Gothenburg Horse Show.

Klassen hon ställer upp i är SWB Trophy Dressyr och är något som funnits på GHS tävlingsprogram i tre år.

– Eftersom världscupsfinalen avgörs direkt efteråt så lär det vara fullt på läktaren.

Emelie har därför under försäsongen sett till att miljöanpassa sin sexåriga hingst Valbonne.

– Har man en hingst vill han alltid presentera sig själv när han kommer till en ny anläggning. Säga att "nu är jag här!" Jag märkte att när jag var och tränade för Liane Wachtmeister i veckan så var han superglad att komma ut igen och det får jag se upp med. Han kan tycka att det blir lite FÖR roligt. Men vi ska miljöträna lite till innan starten så att han taggar ned, säger Emelie.

– Sen får vi träna på banan på torsdag och på fredagsmorgon så då borde han bli lugnare. Vi kan hoppas på det.

Att starta året med en sådan här stor tävling kan verka riskabelt, men Emelie tycker ändå att det kan bli en mjukstart.

– Valbonne är sex år nu, men eftersom det är så tidigt på året så får han gå femårsprogrammet. Därför behöver han inte gå sexårsprogrammet med byten, öppnor och slutar än, utan det han gjorde på unghäst-VM, i Falsterbo och Flyinge.

Målet i år med hingsten är att på nytt få starta i de tre stora tävlingarna, men mycket kan hända under en säsong.

Förstahästen Briman har Brolin ett litet annat upplägg med. Hon har till exempel låtit sin elev Kristin Elvelind starta honom i första tävlingen för säsongen.

– Jag har så många fina unghästar som jag vill fokusera på. Och Briman ska inte behöva gå med kniven på strupen hela tiden utan ska kunna varva ned mellan varven. Han har dessutom så otroligt mycket att ge någon annan så det känns nästan lite egoistiskt av mig att lägga en timme per dag när vi åstadkommit allt vi kan. Det känns kul att få lära upp någon annan samtidigt som Briman kan känna sig lite duktig.

– De har gjort en start där det inte gick så bra så därför kanske SM inte är det stora målet för Kristin i år, då kanske jag rider SM. Det beror på vilken feeling jag får om jag ska satsa eller inte.

Emelie beskriver förhållandet med Briman som om de vore ett gammalt gift par.

– Jag har ridit honom i 14 år och han tar mycket tid. Och det är klart han ska, han är "numer one". Men när jag känner att min glöd och engagemang kanske inte är kvar på den nivån den varit tidigare, så förtjänar han att någon annan känner det för honom. Och jag behöver lägga min tid på min framtid och Briman är inte min framtid. Jag måste tänka som en elitidrottare. Vissa ryttare kanske skulle ha sålt sin häst, men jag är inte där, efter allt vi gått igenom.