• Påtagligt många spelare som man pratar med om Bissarnas rätt unga amerikanska tränare Brian Clarhaut nämner som första grej ENGAGEMANGET. Det är lätt att förstå när man besöker en träning. Det är engagemang i många detaljer. Brian pratar själv om att ”smekmånaden” är över men att han har sin stil och kör den fullt ut...  Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Oscar Karlsson är en av de spelare som höjde sig mest när Brian Clarhaut tog över efter att tidigare ha assisterat John Wall. Ska ”OK” kliva fram på söndag efter en lite mera alldaglig insats under premiären i Linköping? Foto:
  • Foto:
1/

Clarhauts engagemang har smittat av sig

Fotbollsettan 

Bissarnas amerikanske tränare Brian Clarhaut pratar mer än gärna om alla möjliga ingredienser inför söndagens hemmapremiär...men helst inte sin förlustfria svit i tävlingsmatcher sedan han tog över som huvudansvarig. Inför söndagens hemmapremiär har Brian två oavgjorde och resten vinster – sedan 24 september i höstas då Bissarna kryssade borta mot Brage.

– Sviten finns där. Sviten är ett faktum – men jag gillar inte att prata om sviten, säger Brian Clarhaut, men myser lite i sin arbetsstol i Bissarnas kansli.

Brians dator är pausad på slutminuterna i Umeå FC:s premiärmatch mot Sandviken.

– Jag får samma uppfattning som tidigare under min tid här i Sverige. Umeå är ett av ganska få lag i norrettan som har ett väl genomtänkt spel som de genomför konsekvent. Det handlar om en 3–4–3-uppställning där de anfaller med ganska mycket folk när de väl får chansen och förtjänade segern mot Sandviken. Umeå är ett lag som jag verkligen respekterar, säger Brian Clarhaut.

Vad blir viktigt om ni och inte Umeå ska sälla sig till lagen som har fyra poäng efter helgen?

– Förutom att få till det egna spelet bättre än i premiären – där det också var en dålig, ovattnad konstgräsmatta – måste vi se upp med när Umeå kliver på med mycket folk i sina anfall. Tålamod med bollen blir en av de viktigaste av alla nycklar; inte försöka forcera fram den avgörande bollen så ofta som i Linköping.

Hur är skadeläget?

– Helt under kontroll. Vi har bara – ta i trä – de bägge långtidsskadade Johnny Grant och Suad Gruda (båda knäskador) borta. Och Suad ligger dessutom före de första prognoserna i sin rehab. Sedan har vi ett par spelare med kroniska mindre problem. Därför har vi velat spara på dem under den kalla försäsongen. Det är spelare som exempelvis Enis Ahmetovic och toppanfallaren Christian Kouakou. Men Christian spelade ju hela matchen mot Linköping och gjorde det bra (plus enda målet från straffpunkten). De kommer vara redo på söndag.

Islänningen Noi Olafsson har kommit in och gett flera alternativ i backlinjen.

– Vi har en så pass bred trupp att vi kan titta lite på motståndarna när vi tar de sista valen tillsammans i tränarstaben, inte minst på mittfältet. Visst har vi en stomme av helt givna spelare som man vill ha med i match efter match men också en fin konkurrens om platserna, säger Clarhaut.

– Vi tappade en del pådrivarkvaliteter i Suad, men vi har flera som kan kliva fram och ta den rollen. Fredrik Holster är en...

En som han skulle vilja se ta för sig mera i samma lagdel är LA Galaxy-importen Ryo Fujii.

– Ryo har potential att kunna röra sig från sin utgångsposition och även vara mera ledare. Men när jag tittade på vår premiär i efterhand blev jag faktiskt väldigt förvånad över hur många bra saker som han gjorde. Saker som jag inte tänkte på från sidlinjen. Vissa saker kommer fram vid andra tittningen av en match – jag kollar ofta på våra matcher fyra gånger och så får spelarna vare sig de vill eller inte lite av godiset som jag har sållat ut, ler Brian.

Han skapade en påtaglig vinnarmentalitet direkt, men förväntar sig inte att det ska fortsätta av sig själv.

– Nej, dels förändrar sig fotbollen hela tiden och dels är första tiden som huvudansvarig ungefär som en ”smekmånad” i ett förhållande. Jag försöker utveckla mig och ta lite korn här och där av andra tränare och saker som jag ser i internationell fotboll – men i grunden kan jag ju bara fortsätta att vara mig själv i ett spel där saker sker väldigt snabbt, säger Clarhaut.

– Det är många nya killar i laget och det gäller för mig som tränare att lära mig vilka knappar man ska trycka på. För den ena funkar det med en röd och den andra bara med en blå.

Det är klart att det var lättare när segrarna rasade in efter en mycket bra 1–1-match mot seriesuveränen Brage.

– Ja, jag minns matchgenomgången en oktoberdag efter att vi hade slagit Arameisk Syrianska med 6–1. Då var det bara att säga att det är så här fotboll ska spelas. Alla tar ansvar på planen i de bästa matcherna i höstas, man kunde se Chistian ta en 60-meterslöpning för att försvara.

Skillnaden var egentligen stor redan i Bragematchen – vad tillförde du?

– För det första var ju våren mentalt knäckande efter det att vi kanske inte var så bra som vi trodde efter cupmatcherna. Det var mentalt knäckande att tappa så många poäng i slutskedet av matcherna.

– Det jag tryckte mycket på i början var att försöka förändra attityden på planen, bli mera bekväma i situationerna. Och det var många som växte som spelare under hösten.

Störst skillnad av alla blev det väl med Oscar Karlsson, plötsligt var han ruskigt bekväm med bollen i de flesta situationer igen – hur gick det så snabbt med vissa spelares förändring?

– Oscar har stora kvaliteter som spelare och han fick inte riktigt ut dem på våren. Titta här, utbrister plötsligt Clarhaut och Umeå FC på tv-skärmen blir plötsligt...Napoli.

Brian vevar flera förvalda sekvenser när Napolispelarna hugger – på ett strukturerat sätt.

– Jag tittar väldigt mycket på serie A och jag gillar verkligen hur Napoli spelar fotboll. Just med Oscars nya roll tittade jag faktiskt på hur Napoli använder Dries Mertens, säger han och drar några spelvändningar där belgaren bryter in med auktoritet.

Det är minst sagt mycket fotboll i huvudet på Brian.

– Ja, det är tyvärr det enda jag håller på med just nu, vilket min omgivning kan tröttna på, ha ha.

Bissarna med Brian som huvudansvarig

Norrettan 2017

Brage–Nyköpings BIS 1–1

Enskede–Nyköpings BIS 1–7

Nyköpings BIS–Sandviken 2–1

Arameisk-Syrianska–Nyköpings BIS 1–6

Umeå FC–Nyköpings BIS 0–1

Nyköpings BIS–Sollentuna FF 2–1

Assyriska FF–Nyköpings BIS 1–2

Norrettan 2018

Linköping–Nyköpings BIS 1–1

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Nyköpings BISBrian ClarhautSportfotboll
Relaterat