Carlsson Sverigebäst i cykelenduro – igen

Fjolårets stjärnskott i cykelenduro, Simon Carlsson, kan belåtet summera säsongen. Höjdpunkten: totalsegern i Svenska cupen.

Trosakillen Simon Carlsson har haft en fin säsong. Han har tävlat i Europa och tagit ett nytt cupguld i Sverige. Här i årets sista deltävling i Isaberg.

Trosakillen Simon Carlsson har haft en fin säsong. Han har tävlat i Europa och tagit ett nytt cupguld i Sverige. Här i årets sista deltävling i Isaberg.

Foto: Christopher Lanaway

Cykling2019-11-05 16:45

Den svenska säsongen för cykelenduro är över. Simon Carlsson från Trosa har imponerat under säsongen och har fått kröna året med en totalvinst i Svenska cupen.

I början av september åkte han till Irland för att tävla i Europacupen mot de allra bästa.

– Det gick väldigt snabbt nedför, på en stenig banan i Dublin – gällde att våga hålla i och jag valde nog fel cykel. Men så blir det ibland när man aldrig sett banan förut, säger Simon Carlsson.

Trots felkalkyleringen blev Simon trea, bara 20 sekunder efter irländske världsåkaren Greg Callaghan.

– Kul, Greg blev så pass imponerad att han bjöd med mig för att käka lite på hans lokala pub i hans lilla hemby efteråt, en trevlig bekräftelse.

Simon fick inspiration inför svenska cupavslutningen.

– Jag känner mig mer redo för att ge mig in i matchen mot de bästa nu och inte visa för mycket respekt, säger 22-åringen.

Hemma i Sverige har han tampats mot konkurrenten Daniel Swanbeck.

– Vi har varit väldigt jämna under hela säsongen och det har varit lite av en katt och råtta-lek. Det är verkligen bra att vi har varandra så vi kan sparra, man utvecklar sig och triggar upp tempot, säger Simon.

Simon kör på tufft både i Falun och Trosa med grundträningen i sporten där man har en snävt tilltagen maxtid upp till topparna och sedan som specialsträckor i rallysprint nedför.

– Jag upplever att jag har det som krävs fysiskt. Största skillnaden gentemot fjolårssäsongen är teknikmässigt. Jag är helt enkelt bättre när det är riktigt brant och ganska tekniskt än förra året. Mera van att göra saker i hög fart. Det är inte så att jag chansar eller tar större risker utan jag börjar samla på mig erfarenhet.

Trosakillen har hamnat på pallplats i alla cupens sju deltävlingar i år. Fem av dem har han vunnit. Efter att ha tappat kedjan och slutat trea i en blöt tävling på "hemmaplan" i Falun, där Simon har bott en tid permanent men nu pendlar från hemmet i

Trosa, var det dags för säsongsavslutningen i Falun.

Om det var en hemtam bana i Falun så var det helt andra förutsättningar i säsongsavslutingen i Isaberg. Banan var helt nybyggd.

– Jag trivdes på dessa banor – över all förväntan. Det var verkligen riktigt kul att cykla här!

Men mitt i det roliga kraschade en tävlingskompis.

– Jag släppte allt och sprang ner mot honom. Vi fick axeln tillbaka, men inte hundra procent. Jag satt med honom länge innan ambulansen kom. Racet fick vänta. Lite skakis fortsatte jag – och gjorde den sträckan bra.

– Det var som att åka i en tunnel; kom ner och skakade av adrenalin och glädje. Så häftigt!

På sista sträckan stod hans tränare Adrian Hörnqvist.

– Han kom fram direkt efteråt och sa att jag hade tagit ett REJÄLT kliv i rätt riktning när det gäller intensiteten i cyklingen.

Simon vann Isabergdeltävlingen och därmed totalen. I totaltabellen hamnade konkurrenten Swanbeck tvåa efter att ha slutat femma i Isaberg.

I Team HIQ som Simon tävlar för ingår även Lisa Nordén. Den tidigare Jerringpristagaren och högaktuella cyklisten till Tokyo-OS har tränat en del ihop med Trosakillen.

– Lisa satsar ju mycket mer på cyklingen nu och det har verkligen varit inspirerande att träna med henne. Vi kan ta hjälp av varandra, i mountainbike kan jag visa lite teknik medan hon har en helt annan nivå än jag på asfalt.

– Jag har haft stor nytta av Team HIQ – och har skrivit på för ett år till. Det känns väldigt bra.

En körning som betydde mycket. Simon Carlsson firar totalsegern i Isaberg.
En körning som betydde mycket. Simon Carlsson firar totalsegern i Isaberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!