• Daniel Alstergren är redo för sista SM-deltävlingen på Sviestadbanan i Linköping. Foto:
  • Daniel visar displayen på Aprilia-cykeln. Foto:
  • I föräldrarhemmets garage sköts allt mekande om. Foto:
1/

Daniel har medaljläge i värstingklass

Roadracing
annons

Daniel Alstergren kör för en SM-medalj i superbike på lördag i Linköping. Raskt marscherat av Gnestaföraren som gör sin blott andra säsong i klassen. De sista racen har det lossnat rejält för 23-åringen.

Ett lyckat test på superbike-cykel i en SM-deltävling 2015 gav mersmak. Men tanken var ändå att köra säsongen därpå i 600-serien. En sprängd motor i första deltävlingen fick det lilla familjeteamet från Gnesta att tänka om. Det blev Superbike i stället, på en gång. Och man kan inte säga annat än att Daniel stadigt förbättrat sig sedan starten.

Säsongen 2016 gav en slutlig åttonde plats totalt. Denna säsongen började Daniel med placeringarna 5, 7, 5. Men det är sedan det börjat gå riktigt fort. Först en andraplats och nu senast i Falkenberg en tredjeplats efter snabbaste kvaltid och därmed första pole position någonsin.

– Äntligen, säger Daniel med ett leende när de senaste resultaten kommer på tal.

– Falkenberg känns inte som att det är en bana som passar mig. Men det gör den tydligen, jag körde bra där i fjol också.

Varför har det lossnat nu?

– Jag vet inte, det känns bara rätt, säger han.

– Men det där med pole position var en liten chock, erkänner han.

Vi träffas i garaget till Daniels föräldrars hem strax utanför Gnesta. Här står roadracingcykeln av märket Aprilia, målad i Italiens flaggas färger, uppställd. Det är här Nisse Andersson, lika med Daniels pappa, tillbringar massor av tid med att meka med cykeln. Daniels roadracingåkande är ett litet familjeprojekt.

– Tidigare hade vi en lokal i Björnlunda men den blev vi av med. Det här är bra därför att jag lätt kan gå ner och greja. Samtidigt är det dåligt därför att det är så lätt att göra något annat. Det kunde man inte i lokalen i Björnlunda, säger Nisse.

Känslan är viktig för Daniel. Han menar själv att han kör väldigt mycket på just känsla. Någon strikt vetenskaplig förare är han inte. Samtidigt som Daniel utvecklat sin åkning har teamet lärt sig hitta inställningarna på cykeln allt bättre. Det var förmodligen den kombinationen som gjorde att teamet kunde casha in framgången.

Casha och casha förresten, så mycket pengar ger inte körningen, snarare kostar det. Rätt mycket dessutom. Och med den lilla uppmärksamhet som roadracingen konstigt nog ges i Sverige är det väldigt tufft att få sponsorer.

Inför den sista SM-deltävlingen i Linköping på lördag har 23-åringen ingen chans på guldet. Jari Tuovinen har för Daniel ett ointagligt förspårng. Tvåan, fjolårets SM-vinnare Daniel Falemo, finns dock inom räckhåll poängmässigt. Men då måste han i princip bryta.

– Han kommer säkerligen att satsa allt för att vinna guld. Skulle han bryta har vi råd att komma tvåa, säger Nisse optimistiskt.

Daniel fyller i:

– Det är klart att vi tittar uppåt. Men det viktiga är att ha Markus Karlsson bakom oss.

Det är lika med förare fyra i totalen. Denne ligger bara futtiga sju poäng bakom Daniel.

– Han är snabb, enas de snabbt om.

Så inget SM-guld denna säsongen alltså. Men både Nisse och Daniel menar att teamet nästa år ska kunna köra för guld.

– Vill det sig väl ger de här resultaten ringar på vattnet. Kanske kanske kan det ge lite bättre förutsättningar, säger Nisse.

Daniel Alstergren kör för en SM-medalj i superbike på lördag i Linköping. Raskt marscherat av Gnestaföraren som gör sin blott andra säsong i klassen. De sista racen har det lossnat rejält för 23-åringen.

Superbike

Ställningen inför sjätte och sista racet i Linköping

1) Jari Tuovinen, Karlskoga MF, Yamaha, 93 poäng.

2) Daniel Falemo, Falkenberg MK, Yamaha, 86.

3) Daniel Alstergren, Linköping MS, Aprilia, 67.

4) Markus Karlsson, Karlskoga MF, Kawasaki, 60.

5) Pär Johansson, Linköping MS, Kawasaki, 54.

6) Joakim Linhardt, Stockholm MCK, Yamaha, 43.

7) Marcus Olsson, Kullings MS, BMW, 42.

Läs också

( 7 st )

Läs mer om dessa ämnen

Sportmotorsport
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka