Patrick Hansen är en intressant framtidsförare i dansk speedway, som nu vill etablera sig i svenska seriesystemet – till att börja med i allsvenskan och Griparna. Foto:

Dansk juniorlandslagsman klar för Griparna

Speedway

Griparna fortsätter att fylla på med unga förare med internationell potential. Just 20-åriga Patrick Hansen, som har två rejält tunga medaljer från danska juniorlandslaget under året, är senast in i Nyköpingsklubbens trupp.

Robert Henderson är ny lagledare i Griparna. Han kommer närmast från Valsarna och det är därifrån klubben hämtar det senaste nyförvärvet.

Patrick Hansen körde bara en enda match för Valsarna under förra säsongen och hade då 1,6 i snitt. Men Patrick Hansen kommer gå in på 2,000 igen i nästa års allsvenska.

– Men det var i en tuff match mot Piraterna och hade han inte ramlat i hans sista heat hade det varit en tvåa till och tio poäng. Jag gillar Patrick – tror att han kan bli en grym speedwayförare, säger Robert Henderson.

Det är inte lätt att tas med i första hand det polska juniorlandslaget. Men under året som gick kunde danskarna mäta sig med polackerna. Patrick Hansen var med och tog ett EM-guld och ett JVM-silver under året.

– Han körde bra internationellt och är en jävla bra person, inflikar Henderson.

Just att Robert är lagledare var skälet att Hansen inte behövde tänka speciellt länge när erbjudandet kom – fast Griparna med viktiga kaptenen Peter Ljungs skyhöga snitt kan få problem att få in Patrick kontinuerligt.

Foto:

– Jag gillade Robert Hendersons lagledarstil i Valsarna och jag har hört mycket om att Griparna är en riktigt bra klubb att komma till på allsvensk nivå. Visst vill jag till elitserien på sikt, men nu ligger allt fokus på att komma väl förberedd de gånger som jag får chansen i Griparna – och att köra tillräckligt bra för att få köra mera i allsvenskan än förra säsongen, säger Patrick Hansen på bred engelska när SN-sporten ringer upp.

Han gillade den internationella säsongen, men är uppenbarligen en vinnarskalle.

– Visst var det kul med EM-guldet i lag. Det var ganska många år sedan det danska juniorlandslaget hade de här framgångarna – och var så nära JVM-guldet. Men när det var så nära att vi skulle ha slagit det riktigt bra polska laget även i JVM-finalen på hemmaplan så är det ändå surt.

Samtidigt är det tändvätska.

– Jag vill fortsätta att utvecklas även internationellt. Vi siktar på att göra det lite bättre nästa år, säger Patrick som just precis har fyllt 20 år och är U21-förare även nästa år.

* * *

Dessutom är det klart med en backup på 0,500-platsen – om supertalangen Philip Hellström Bängs skulle missa någon match – i form av Adrian Gheorghe.

Här är det inte fel att ha ett par till. Problemet är att utbudet är begränsat. Under onsdagen kommer hela Griparnas trupp högst sannolikt att spikas med bland annat en förare i trakterna av 1,0 i snitt och en utländsk reserv.

Läs också

( 7 st )

Läs mer om dessa ämnen

GriparnaSportspeedway
Relaterat