• När de sex veckorna som Sommartoppen pågår är till ända vill Angelica Sjöstedt att deltagarna ska känna sig "fräscha och pigga" - och framför allt hoppas hon att de vill fortsätta med högintensiv träning". På bilden Melissa Veliz, Erik Skoglund och Angelica Sjöstedt i det främre ledet, samt Karin Lindsten och Krister Granlund på cyklarna i bakgrunden. Foto:
  • Karin Lindsten med skivstången. Starkast känslor känner hon inför rep-övningen. Den är både roligast och jobbigast, tycker hon. Foto:
  • Instruktören Angelica Sjöstedt betonar att de positiva effekterna av hård träning inte bara syns på gymmet. – Man kan vara i toppform även i vardagen. Då blir det mesta enklare, säger hon. Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Foto:
1/

De Skoglund-tränar för att komma i storslag

Träning

Deltagarna i Sommartoppen kör hårt två gånger i veckan för att snabbt komma i form. – Upplägget är vrålbra, tycker Anette Siljelin.

Leder gruppen gör Angelica Sjöstedt. Hon är kostrådgivare och utbildar sig för närvarande till personlig tränare. Under de första passen gav hon instruktioner och peppade. Nu, när deltagarna blivit varma i kläderna och lärt sig övningarna, passar hon på att träna själv också. Skivstänger, spinningcyklar, rep-övningar. Tempot är högt. Det uppskattas av deltagaren Anette Siljelin.

– Träningarna är fartfyllda och roliga. Man förbättrar snabbt både styrka och uthållighet, säger hon.

En som kvickt rör sig mellan de olika stationerna, till synes ivrig att komma i gång med nästa övning, är Nyköpingsboxaren Erik Skoglund. Han, som rehabtränar efter den allvarliga hjärnblödning han drabbades av för ett halvår sedan, är sambo med Angelica Sjöstedt. Skoglund har varit med på passen när kroppen och huvudet så tillåtit.

– Många övningar liknar boxningsfys, så de passar mig. Men upplägget är bra också för dem som inte ägnar sig åt att slåss, säger han med glimten i ögat.

Gruppen jobbar med högintensiva övningar. Passen utgår från fyraminuters-intervaller. En minut, en övning. Den fjärde minuten är lika med vila. De första passen körde gruppen sex stycken fyra minuters-perioder. Nu har man utökat det till åtta stycken.

– Det här upplägget är detsamma som vi har kört inför Eriks matcher. Högintensiv träning är helt enkelt det effektivaste sättet att komma i toppform, säger Angelica Sjöstedt. Hon betonar att det handlar om att nå sin egen högstanivå.

– Alla kan förbättra sin egen form. Det är roligt när jag kan vara med själv och träna eftersom jag då visar att passet är precis lika jobbigt för mig eller Erik som för alla andra.

Ett avsnitt av kostrådgivning avslutar alla pass. Flera deltagare lyfter fram kombinationen av hård träning och tips på nyttig mat som något extra bra med Sommartoppen. Som framgår av namnet är syftet att hitta formen, lagom till årets varmaste årstid. Angelica Sjöstedt hoppas att deltagarna i gruppen tar med sig det positiva med högintensiv träning också framöver.

– Det är fantastiskt bra rent hälsomässigt. Man får upp flåset och aktiverar alla muskelgrupper. Dessutom blir man bättre snabbt. Vi kör verkligen järnet.

Angelica Sjöstedt säger med emfas att träning inte behöver vara en omständlig aktivitet.

– Man måste inte använda stora rep som vi har gjort; det funkar med upphopp, höga knän och så vidare. Ofta kan man bara gå ut på gräsmattan och köra.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

Erik SkoglundSportTräning
Relaterat