Två år har det tagit Oxelösundstjejen att stå där hon gör i dag. Två år som inkluderat väntan på operation, operation och så rehabträning. Och det är andra gången hon går igenom samma operation, på samma axel.

– Jag har en för grund skål kan tro. Axeln hoppar hela tiden ur. Jag är nog lite överrörlig, säger hon.

Första gången hon opererade högeraxeln var 2015, andra gången tre år senare.

Artikelbild

| Peter Ivarsson, Denise Malmsten och Benjamin Gonzalez tog alla medaljer på SM.

– Då, efter att jag opererat den första gången så gjorde jag mitt bästa tävlingsår någonsin, nu känns det inte på samma sätt, säger hon.

Hon började träna så sent som vid årsskiftet och fick sedan ett bakslag.

– Så jag har bara tränat nu i en månad, så det är nog det som saknas. Tävlingsvana.

Trots att det blev ett silver i SM i F18-klassen (-70 kilo), det andra SM-tecknet i prisskåpet också det första kom 2017 och var ett brons, är hon ganska besviken.

– Jag förlorade mot en tjej som jag bara vunnit mot tidigare. Så det känns segt att förlora nu när det betydde något.

Denise tog kommandot direkt i finalen mot Agnes Eriksson, Borlänge men säger själv att hon kanske blev lite för ivrig.

– Efter en, två minuter kastade hon mig och strax efter blev jag utstrypt. Jag visste inte alls vad jag skulle göra i det läget, det kändes inte alls som man tränar hemma i klubblokalen.

Denise erkänner att skadan sitter i bakhuvudet och att det ibland är svårt att koppla bort de tankarna.

– Jag tänker mig nog för lite mer nu innan jag går in för att kasta. Kastet måste sitta ordentlig och så får jag greppa annorlunda.

Du är bara 16 år och har opererat axeln två gånger, är det judon som orsakat skadorna eller?

– En blandning. Jag jobbar ju med högeraxeln och i judon så arbetar man mycket i ytterlägena så det är nog så.

Nu är Denise i varje fall tillbaka och hon vill göra en satsning igen. För vad skulle hon annars göra med allt hon lärt sig, som hon uttrycker sig.

– NM avgörs nästa vecka, men det är högst uppe i norra Finland och inte så många startande så jag hoppar över den tävlingen. Om två veckor avgörs den största internationella tävlingen i Lund och där kommer jag att starta. Under sommaren ska jag sedan ladda upp inför Swedish Open som avgörs i september.

Oxelösunds judoklubb tog även ett brons i SM genom Benjamin Gonzalez i P18 -60 kilo. Benjamin vann alla sina tre matcher i poolen och stötte på patrull först i semifinalen i form av Isac Ripsäter. Det blev en jämn match som Benjamin förlorade på ett skulderkast. Peter Ivarsson tog sedan guld i M34-klassen (-66 kilo) efter fyra vinster. Det var hans sjätte guld, men guldet tog han som junior 1991.