Det är tidig fredagskväll och fotograf Niklas Holm och jag har tagit oss till Munktellarenan. En av Råby-Rekarnes ungdomsgrupper har friidrottsträning. För dagen är det -03:or och -04:or samt några födda -06 och -07.

– På fredagar är det rena sprintpass som gäller. Bland annat blir det mycket startträning och teknik, säger tränaren Sofi Brändeborn.

Sofi hette tidigare Hildenborg och har tävlat flertalet gånger i den svenska landslagsdressen. Tillsammans med bland andra maken Manuel Brändeborn och Anna Hoffstedt tränar hon nu Råby-Rekarnes ungdomar. Det är med andra ord en välmeriterad tränarstab.

Artikelbild

Fredagar innebär rena sprintpass för ungdomsgruppen. Isak Aren, William Brändeborn och Nora Granström har koll på tekniken.

– Vi täcker in de flesta grenarna, säger Sofi.

Gruppen består av runt 20 friidrottare och en av dem är 11-årige Isak Aren.

– Jag ville ha något att göra och då valde jag friidrott.

– Det finns så mycket att välja på inom friidrotten. Det blir aldrig tråkigt, säger 12-årige Max Holm som håller längdhopp, 400 meter och 200 meter högst.

Artikelbild

Starterna tränas både med och utan startblock.

13-årige Viktor Lögdahl har tränat friidrott i sju år.

– Det är en rolig sport och jag gillar det individuella. Det man gör, göra man själv liksom, säger Viktor som gillar kula, spjut och längdhopp bäst.

– Man träffar många vänner här vilket är kul! Känns som en bra start i livet, säger Viktor.

Vad har du för mål med friidrotten?

– Framför allt att ha så roligt som möjligt. Sedan finns det väl en dröm om att bli elitidrottare, vi får se vad som händer.