Domarmiss gav straffar – fyra dygn efter slutsignal

Fotboll

Domaren visste inte att oavgjorda matcher i DM-gruppspelet måste avgöras med straffar. Därför fick söndagens match mellan Tystberga och Stigtomta avgöras på torsdagen. "Klantigt", sa Tystbergas tränare Anders Jansson.

Matcher i distriktsmästerskapet i fotboll måste avgöras. Även om det är en match i gruppspelet. Vid oavgjort ska straffsparkar vidtas för att fälla ett avgörande om lag hamnar på samma poäng och målskillnad i gruppspelet

Så skedde inte när Tystberga GIF och Stigtomta IF spelade 2–2 i söndags, varför man fick kalla till avgörande på Tystbergas träningstid på torsdagskvällen.

Tystbergas tränare Anders Jansson konstaterar att det blev en lurig situation.

– När matchen spelades tänkte jag att om det blev oavgjort skulle det nog gå till straffar. Vi stod och pratade om det. Men när det inte blev så, så tänkte jag att reglerna nog hade ändrats för domarna brukar ha koll. Det här var ju rätt klantigt, men vi fick försöka lösa det, konstaterade Jansson.

En annan domare, som skulle blåsa matchen mellan Tystberga och Runtuna i nästa runda, konstaterade att även matchen mot Stigtomta behövde få en vinnare.

Hade ni fem givna straffskyttar innan detta elvametersavgörande?

– Grejen var ju att det måste vara fem spelare som var med på matchen som även kunde vara med på straffläggning fyra dagar senare. Det är inte så självklart, i alla fall inte i Tystberga...

Till skillnad från Tystberga hann Stigtomta med en träning att förbereda sig på inför detta, hur lätt det nu mentalt kan vara att ställas inför ett straffsparksavgörande.

– Vi tog en intresseanmälan bland spelarna, så det fanns fem starka som kände sig manade. Men lite dumt är det att domarna inte har mer koll, tyckte Stigtomtatränaren Peter Cypriansen inför avgörandet.

Kim Vaattovaara, ansvarig i frågan på Sörmlands fotbollförbund, har som ny på posten inte stenkoll på om det hänt tidigare, men med tanke på den uppkomna situationen är han tveksam på det.

– Det här handlar om den mänskliga faktorn och i det här fallet leder det inte till någon reprimand för domaren. Men vi har gått ut till alla domare med informationen så det inte ska hända igen, sa Vaattovaara.

Han var hur som helst glad att de inblandade lagen med kort varsel, med annan domare, snabbt kunde samlas och få straffsparksläggningen avgjord under ledning av dömande ordningsmannen Bemir Brkic.

När väl straffläggningen kom i gång på ett lätt kylslaget och dimhöljt Rosvalla KGC var det Stigtomta IF som visade sig vara vassast från elva meter. Patrick Lindberg var ensam i Tystberga om att överlista Fredrik Larsson i Stigtomtas mål. Larsson som själv blev matchvinnare genom att först rädda en straff och sedan slå in den avgörande sedan Stigtomta satt fyra av fyra straffar.

Denna DM-grupp går vidare med Runtuna och Gillberga-Lista som övriga inblandade lag.

Stigtomtas målvakt Fredrik Larsson sträcker ut och räddar straffen från Tystbergas George Said. Foto:

Så lades straffarna

Stigtomta: Marcus Larsson, mål.

Tystberga: Patrick Lindberg, mål.

Stigtomta: Joel Weah, mål.

Tystberga: Alexander Rådeby, över.

Stigtomta: Marcus Karlsson, mål.

Tystberga: George Said, räddad.

Stigtomta: Fredrik Larsson, mål.

Därmed behövdes inte fler straffar, Stigtomta vinner straffläggningen med 4–1.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Stigtomta IFTystberga GIFSportWEBB_TVfotboll
Relaterat