Resultatmässigt var det som helhet ingen glimrande SM-vecka för Stenbro BS. Laget, där även Mix Haxholm ingick, åkte ut tidigt och inte heller Viola Bäcklund fick skjuta om medaljer i långbåge. Men när det väl dök upp en guldchans såg Jonatan Andersson till att gå hela vägen i recurve.

– En stark upphämtning jämfört med i går. Då sköt jag relativt klent, precis som de flesta andra, tyckte Andersson.

Ändå var du etta efter kvalet?

– Jo, men alla sköt dåligt. Många hade problem med vinden, men jag tyckte snarare att jag inte sköt tillräckligt bra. Men sedan sköt jag bättre och bättre.

Han fick stå över första slutspelsrundan, låg sedan under med 0–4 i åttondelsfinalen men lyckades vända och utklassade sedan klubbkompisen Björn Jansson med 6–0 i kvartsfinalen. Jansson kände inget större agg över det, utan coachade Andersson mot rutinerade Göran Bjerendal, där det krävdes en särskjutningspil för att fälla avgörandet: 10–9.

– Förra SM förlorade jag i shootoff mot Göran, klart jag tänkte på det nu, så det kändes bra att sätta den.

Finalupplägget störde lite också. Dels att flytta en bra bit mot den stora fotbollsarenan på Olympiafältet i Helsingborg och dels tävlingsmomentet.

– Vanligtvis har man två minuter på sig att skjuta tre pilar. Nu var det alternerande, en pil i taget där man har 20 sekunder per pil. Det har jag bara gjort en gång förut, i en skojtävling. Så det var lite stressigt. Sen var det lite jobbigt med tv-sändningen också, fast när man skjuter internationellt brukar man se sig själv på en skärm... Men det blev bättre och bättre, både för mig och Jonas.

Ja, "nästan-namnen" Andersson från Trelleborg vållade en del bekymmer för Jonatan som efter en tät början "drog ifrån" även om segersiffrorna stannade vi 6–4.

Efter en rad silver i SM-sammanhang på tavla kom här första guldet.

– Om man nu kan säga att man är förlorare och att man haft en negativ spiral så var det skönt att kunna bryta sig ur det och ta guld i stället för silver, konstaterade Jonatan, som gav sin klubbkamrat, motståndare och coach Jansson en rejäl kram när sista pilen satt.

Han har sedan tidigare guld i fältskytte och lagguld, men detta blir en boost att ta med sig inför resten av säsongen. Det lär kunna stunda ett EM i Polen i höst och i den vevan antagligen även ett fält-VM i Italien.

Men redan nästa helg väntar världscuptävling i Berlin.

– Då kommer alla proffs, så där ligger man i lä. Men jag får göra mitt bästa, konstaterade den nöjde SM-vinnaren avslutningsvis.