Drömmen blev sann. Kusasa Stars från Sydafrika tog sig till Sverige och Gothia Cup, mycket tack vare far och dotter Magnus och Linnea Thell, IFK Nyköping som kickstartade projektet samt sponsorer.

– Det är väldigt bra här. Vi har vunnit alla matcher. Det är jätteroligt, vi har kommit så långt. De här barnen har aldrig varit på ett flygplan förut. De var lite nervösa men de skötte det väldigt bra och det var många som hjälpte till så de var lugna. De har aldrig varit utanför landet förut. De älskar Sverige, säger engelsmannen Alan Booth som är pressansvarig och med i ledarstaben där han jobbar mycket med den sociala biten så att alla trivs och är närvarande.

Det blev alltså inte bara en dröm som blev sann. Kusasa Stars har även haft en drömöppning med två vinster, fem gjorda mål och noll insläppta. Kanske gjordes något av målen med just dina gamla fotbollsskor som skänkts.

Artikelbild

Kusasa Stars från den sydafrikanska kåkstaden har inlett Gothia Cup på bästa sätt.

13-åringarna från kåkstaden Groendal som ligger i Franschoek utanför Kapstaden vann sin första match med 4–0. Den mot Ytterby IS. I den andra matchen som spelades mot tyskarna i SC Unterzeil-Reichenhofen fortsatte de på vinnarspåret och vann med 1–0.

– Det har gått jättebra. De sjunger och är glada hela tiden och de spelar hur bra som helst, säger Magnus Thell.

Trots att de är på världens största fotbollscup för ungdomar så handlar inte allt om spelet på planen.

– De har träffat många också. De hänger med ett tjejlag från Stockholm och ett pojklag från Tyskland som bor i samma korridor. De dansar och har roligt tillsammans. Det är fantastiskt att se. Man ser att fotbollen förenar och sen att det finns en otroligt stor medmänsklighet och nyfikenhet på de här människorna. Hur folk öppnar upp sig och är otroligt vänliga mot de här ungdomarna och ledarna.

Kusasa Stars har verkligen väckt uppmärksamhet. Folk har läst om dem och kommit fram.

– En lokal kille har läst lite om oss och tog kontakt med mig, han bjöd alla på glass.

Under onsdagen väntar sista gruppspelsmatchen mot IFK Borgholm som toppar gruppen med fler gjorda mål.

– Egentligen handlar det inte om att vinna. Det handlar om att de ska få en sådan bra upplevelse som möjligt. Alla spelar lika mycket sen jobbar vi mycket med värdegrunder, hur man beter sig med och mot andra människor. De kommer ju från en väldigt hård miljö. Vi kan se att de utvecklas varje dag.

Gothia Cup har bara börjat. Men redan nu vet man att bagaget kommer vara otroligt mycket större när man kommer hem.

– De hade tre resväskor på 25 man med sig. En resväska var fylld med vuvuzelor. De kommer åka härifrån med 24 väskor. Det har blivit otroligt mycket donerat från människor, säger Magnus Thell.