• Ellen Cederin ska kombinera studier och fotboll i Miami. Foto:
  • Buffalo och Canisius College väntar Hanna Friberg nervöst på. Foto:
1/

Duo lämnar IFK för studier i USA: "En resa för livet"

FOTBOLL

Två spelare lämnar IFK Nyköping för studier i USA. Det handlar om Hanna Friberg och Ellen Cederin. Men det är inte bara plugg som gäller, det ska kombineras med fotboll också. – Det ska bli kul och spännande. En resa för livet, säger Ellen Cederin.

IFK Nyköpings back Hanna Friberg och forward Ellen Cederin har för den här gången spelat sin sista match i IFK-tröjan och lämnar nu för studier i USA. När SN-sporten tog kontakt med dem var den ena på gymmet och den andra var ute och sprang, de ligger knappast på latsidan trots stekande sol och drygt 30 grader.

– Man måste ju komma i gång lite nu när det är uppehåll, säger Ellen Cederin.

Lika bra att hon vänjer sig med värmen. Hon ska nämligen till Barry University i Miami, och det är inte bara studier som det handlar om.

– Jag ska plugga på college och köra fotboll. Det är fyra år jag ska vara där, sen får jag se vad man känner och tycker men räknar med fyra.

För Hanna handlar det om exakt samma sak, fast i Buffalo och Canisius College. Något hon nervöst ser fram emot.

– Hittills har det bara känts kul att längta till något efter studenten. Men nu drar jag om en och en halv vecka, så jag börjar bli nervös. Man vet inte hur de spelar riktigt, har kollat på några olika matcher och sen är det mycket nytt men jag tror att det kommer gå jättebra.

Ellen åker ungefär samtidigt, och allt började med att hon såg en reklam.

– Det ska bli kul och spännande. En resa för livet. Jag såg någon reklam om att plugga på college och köra fotboll sen ville jag till något varmt och då blev det Miami.

Trots att det väntar ett spännande äventyr för dem så känns det tråkigt att lämna IFK Nyköping.

– Det känns jättetråkigt. Jag hade jättegärna spelat klart den här säsongen. Men samtidigt är det här något jag längtat efter och visste redan när jag gick in i säsongen att jag skulle lämna mitt i. Känns tråkigt men samtidigt väldigt kul för mig att komma iväg, säger Hanna Friberg.

– Alltid tråkigt att lämna någonting när man är mitt uppe i det men det är bara att göra, skolan börjar ju nu, säger Ellen Cederin.

Två viktiga pjäser lämnar alltså IFK Nyköping. Men tränaren Jeremias Varas har vetat om det en längre tid.

– Vi visste om det här tidigt i början av säsongen. Det är såklart både tråkigt och kul. Framförallt roligt att tjejerna åker och testar USA och ser hur långt de kan komma med sin fotboll där. Det är en dröm som går i uppfyllelse för dem och vi är glada att vi kunnat utveckla dem här. Det är två duktiga tjejer så blir svårt att fylla den tomma lucka som blir.

Förberedelserna för deras ersättare har dock pågått under säsongen.

– Eftersom vi vetat om det sedan innan så har vi förberett det lite. Dels så har vi spelat flera andra som spelar på samma positioner som Hanna och Ellen. De har inte heller alltid fått spela 90 minuter för att de andra ska få komma in i matchtempo och känna på så det inte blir ovant för dem. Sen inför säsongen har vi byggt vårt spel på att vi inte ska vara beroende av någon. Annars kanske man alltid haft någon stjärna som man haft hoppet på men nu har vi fått hela laget involverade.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

IFK NyköpingUSASportfotboll
Relaterat