– Nu har vi de bra kullarna uppe så de kan fylla på in i seniorspel. Det har vi sett redan den här säsongen hur mycket det betyder att ha ett P18-lag som går så långt i SM-slutspelet. Det är roligt att se en spelare som Olle Gustafsson som tar för sig så fantastiskt bra så sent som i gårdagens kval – och det kommer flera nu, säger Kent Karlsson.

Han gillar verkligen att ta sig upp i handbollsettan via kval – på ett sätt.

– Det är enorma läropengar att ha varit med i de här matcherna när det gäller och smäller så mycket mera än i serielunken. Därför var det jättebra att få den här resan i kvalet. Där har man lärt sig massvis. Roligt att se!

Men just nu ser det ut som att utvecklingslaget Extra inte kommer få ta steget upp till division 2 just på grund av att IFK inte vann serien, utan kvalade sig upp.

Det låter ologiskt?

– Jag håller med om det. Det är många som har kämpat stenhårt för att ta sig upp som är besvikna nu. Det är så pass märkligt att vi kommer att kontakta förbundet om detta. Vi får se vad som händer, förklarar Kent.

Är det klart att det blir norrettan – som man väl nästan kan kalla Stockholmsettan för er del?

– Det är inte spikat, men det är flera klassiska söderlag än norrlag som har tillkommit plus att Mantorp, som ju hamnar i södra före oss, inte kvalade upp till allsvenskan. Det måste bli norrettan.

Mycket kortare resor och kanske lite lättare motstånd eller vad säger du?

– Vi slipper framför allt alla resor till Skåne med omnejd. Nu har vi bara en resa till Boden och sedan korta bussresor. Och där nere är ju handbollen störst så södra ettan skulle mycket väl kunna bli något starkare.

Det blir nog en hel del dribblande, men IFK Nyköping borde i alla fall få roliga Eskilstunaderbyn mot HK Eskil och i övrigt Boden, Täby, Kungsängen, Silwing/Troja, HK Tyrold, Skånelas farmarlag SIF, HK Cliff, Skuru IK, Mantorp och...ett lag till.

– Därmed kan vi också fortsätta att jobba med konceptet Fredagshandbollen, vilket är jätteviktigt för oss publikmässigt.

IFK har redan långt gångna planer på både sin påtagligt stora organisation och tränarkonstellationerna. En sportgrupp med många gamla profiler som ska vara idéspruta kommer att jobba parallellt med styrelsen.

Det finns en fysgrupp som börjar med tester i början av maj och så ska A-laget och U-laget sammanlagt ha in sex tränare plus en målvaktstränare. Grundtanken hos IFK-ledningen är att fortsätta samarbetet med Peter Melchersson och Jörgen Elmsäter.

– Plus addera ytterligare en tränare då båda har jobb där det kan vara svårt att komma ifrån till alla träningar. Vi vill gärna se en fortsättning med Peter och "Jögge" men det är inte skrivet någonting och därmed inte klart.

Målvakten Emil Persson och Simon Skuthälla bar laget med sin rutin när det väl blev kval.

– De var väldigt bra. Emil har mycket med jobbet men har inte stängt några dörrar – lite tvärt om.

Ett par unga spelare kommer försvinna till studier och Olle Ivarsson Hamberg har ambitionen att spela högre upp.

– Olle har absolut förutsättningar att spela elitserien med sin fysik och "juggehandled". Men vi får se hur det blir.

Kent är nöjd med gruppdynamiken:

– De finns en fin harmoni; alla har sin roll och vet vad det handlar om. Det har vi även haft i U-laget. Sedan behöver vi få in ett par-tre förstärkningar.