Valsarna körde riders replacement för Nyköpingsbekantingen Filip Hjelmland och kom till start utan heatledarna Pontus Aspgren och Tomas H Jonasson.

Det fanns helt enkelt ingen chans att ens göra torsdagsmatchen jämn. På papperet. Och den här gången i fint speedwayväder efter eftermiddagens regnskur överensstämde teori och verklighet även på en speedwaybana.

Dessutom har Linus Eklöf hittat en sådär fin höstform som han kan göra – och lite till. Ta bara första heatet där Eklöf dominerade totalt innan han släppte fram Oliver ”Vispen” Berntzon till heatseger. De brukar kunna göra så när det finns läge. Det är just nu ett av de tajtaste paren i hela allsvenskan.

Artikelbild

– Vi börjar hittat väldigt bra kemi och just nu är vi väldigt starka på våra topp fyra så att säga, säger Linus Eklöf med en lite försynt ton och rejäl Eskilstunadialekt.

Så var inte läget i våras när Vispen var grymt vass medan Eklöf hade för få körningar och ingen fart alls.

– Nu flyter det mesta bara på nu när körningarna kommer allt tätare, inte bara i Griparna och Smederna. Det är semifinaldags för Slangerup i Danmark också, säger Linus Eklöf.

Han är helt enkelt snabb där ute.

Artikelbild

– Ja, lite så känns det också och när det mesta stämmer är det bara att försöka fortsätta göra samma saker som jag gör nu. I kväll kändes det bra både i starterna och det märks att jag börjar få många säsonger i rad på den här banan för det känns stabilt. Nu känns det som att jag har nått att jobba ifrån i alla fall inför finalen, säger Eklöf.

Sedan var det förstås jätteviktigt att Christoffer Selvin levererade i reservheaten; två treor där.

Artikelbild

Lite polska i hemmadepån på Svansta igen. Marcin Nowak laddar och går sedan ut och tar sin andra trepoängare i nionde heatet. 11+1 i de fyra grundomgångarna är bra.

Blixtinkallade polske föraren Marcin Nowak hade inte det svåraste av motstånd och lite flyt i något heat MEN han bombade in tre treor till att börja med och putsade upp självförtroendet efter lite trög augusti på hemmaplan.

När det gäller nämnde Vispen och Peter Ljung behövs det inte så mycket mera av den varan på allsvensk nivå. Det går allt som oftast lekande lätt, även om Gripbekantingen Ludde Lindgren snuvade Ljung på en heatseger i en av kvällens tuffaste dueller.

Artikelbild

Linus Eklöf kör helt enkelt väldigt fort just nu och det som såg så trögt ut i våras flyter bara på just nu när han har körningar i såväl Nyköping, Eskilstuna och danska Slangerup. Längre intervju med Eklöf på sn.se/sport!

Det var till och med så att Emil Millberg, som håller på att styra upp motormaterialet igen, sånär hade levererat de fyra ettor som lagledare Fröjd hade önskat innan, men tre plus ett i alla fall.

– Eklöf har riktig finalserieform. De andra gör det helt okej i kväll och till finalen kommer vi att få tillbaka Alex Edberg också (ersätter nollpoängaren Adrian Gheorge), förklarar lagledaren Anders Fröjd.

Artikelbild

Det var nästan mera intressant att följa förbundets liverapportering från Dunteberget. Vargarna var ju nästan uträknade efter tretton heat hemma på Kråkvilan i onsdags. Sedan såg Norrköpingslaget ut att ha avgjort borta, innan Piraterna fick sista ordet och säkrade finalplatsen med 4–2-segern i nomineringsheatet. Griparna hade redan innan motståndet blev klart bestämt sig för att börja borta och ha förmånen att kunna avgöra hemma.

– Killarna ville börja borta få till en jämn match och sedan avgöra hemma. Det är också en fördel nu när det är en vecka mellan matcherna och man kan greja en del med lagsammansättningen, säger Fröjd.