Efter förlust med 41–49 i tisdags i Eskilstuna var det inte mycket som talade för Smederna i returen.

Hemmalaget, som inte hade förlorat hemma på hela säsongen, skulle snabbt ta ett guldgrepp.

I stället var det Smederna som gjorde det – tack vare en fullständig kross.

Seger med 18 poäng, 54–36, och seger med sammanlagt tio poängs marginal. Linus Eklöf på reserven, annars allsvensk hos Griparna, tog fyra poäng, efter en inledande heatseger.

– Det är sjukt, ofattbart. Vi resonerade att kan vi vinna med 14 poäng i Avesta (i semifinalen) så kan vi göra det här, sade Pontus Aspgren.

Redan efter sex heat var Smederna ikapp efter bland annat två femettor.

Sedan fortsatte det bara. Vetlanda blev frånåkt hela kvällen.

Hemmalaget toppade uppställningen i tre heat, men vann inte något av dem. I det sjunde heatet blev i stället Bartosz Zmarzlik utesluten sedan han varit nära att köra omkull Andzejs Lebedevs som var på väg att köra om.

Samme Lebedevs avgjorde hela SM-finalen i det näst sista heatet då han vann och grejade en ointaglig ledning för Smederna.

En vändning som inte många hade trott på.

– Vi har trott på det här. Slutar man tro så... Det är sånt hjärta i det här laget, sade Smedernas lagledare Jerker Eriksson.

Leon Madsen (11 poäng) och Matej Zagar (10) tog bägge tre heatsegrar för Smederna, men framför allt var det en lagseger där samtliga levererade. Danske lagkaptenen Michael Jepsen Jensen (7 poäng), sade till CMore:

– Vi kör som ett lag. Vi har byggt laget under hela säsongen och det tog oss till guldet.

För bara ett år sedan var Smederna nära konkurs, slutade sist i serien och höll sig kvar tack vare att Västervik inte ville gå upp. Den här säsongen har inte heller varit problemfri. I somras tappade laget ryske stjärnan Grigorij Laguta då han stängdes av för dopning.

Trots alla motigheter kommer i stället Smederna att fira sitt tredje guld i historien på Fristadstorget i Eskilstuna vid lunchtid på torsdagen.

För Vetlanda, som vann serien, blev det en tung kväll.

– Det är flera som faller ur i dag. Jag är i chock, det är ofattbart, sade hemmalagets Tomas Jonasson.