Arrangerande Oxelösunds Segelsällskap förväntar sig att det ska komma runt 2 000 besökare för att titta på havskapsseglingarna. De första tävlingsbåtarna har redan anlänt och fler väntas under helgen. På söndag måste alla vara på plats för att mätas in och inspekteras. Det kollas att allt som ska vara där finns ombord, både regelmässigt och säkerhetsmässigt.

På tisdag invigs officiellt tävlingen av landshövding Liselott Hagberg. Samma dag hålls också en testtävling.

– Båtarna kollar att allt funkar och vi får testa vår organisation, säger Hans Johansson.

Artikelbild

| Roger Eriksson och Hans Johansson är laddade.

Totalt kommer ungefär 630 personer delta i någon besättning och det är 145 som jobbar med arrangemanget. En jättemaskin.

– Det finns inget som sticker ut som ett orosmoln. Men vi är helt väderberoende och det ser väl inte jättepositivt ut. Vi går in i en period med osäkrare väder, säger Roger Eriksson, i OXSS.

De tävlande kommer från åtta olika länder, alla är länder runt Östersjön förutom Norge. För publikens del blir det häftigaste tävlingsdagen på onsdag när starten för distansracet går.

– 75 stora havskryssare ska ut samtidigt och kanske med spinacker, säger Hans Johansson.

Artikelbild

| Den här bryggan kommer under helgen helt fyllas av tävlingsbåtar.

– Det blir det mest spektakulära för den allmänna publiken, för banseglingen är ute på havet.

Båtarna startar klockan sex på kvällen och är sedan ute på en bana på 15 timmar.

Artikelbild

– Det blir definitivt ut till Hävringe. Sen kan det bli mot Landsort eller Gustav Dalén (fyren). Vindriktningen styr hur banan blir, förklarar Roger Eriksson.

För dem som inte kan se starten finns chansen att se målgången morgonen därpå. Vid nio-tiden på torsdagen bör de flesta båtar vara på ingång.

Artikelbild

För besökarna kommer det finnas mat och dryck till förssäljning i det som kallas för Race Village vid Fiskehamnen på Femöre. Där finns nu flera tält uppsatta där sponsorer kommer finnas på plats. Roger Eriksson och Hans Johansson är laddade på att få dra igång det hela.

– Vi hoppas att få igång ett intresse för havskappsegling hos våra äldre ungdomar, säger Hans.

– Vårt mål är att ha ett större evenemang som det här, med den här digniteten ungefärt vart tionde år, säger Roger Eriksson.

Tävlingarna i Oxelösund pågår fram till nästa lördag.