Jakob drogs med förkylning kort innan mästerskapet – ett kombinerat U21-EM och afrikanskt mästerskap – men det hindrade honom inte från att visa upp sig från sin allra bästa sida när det väl rådde skarpt läge i slalomdisciplinen.

– Det känns förstås väldigt skönt och väldigt kul. Jag är oerhört glad med tanke på att jag dragits med både feber och förkylning, sa Jakob efter söndagens final.

Vägen till själva finalen var inte rakt igenom smärtfri. Det ville till ett utslagsåk där Jakob, med inte särskilt god marginal, ändå kunde kvittera ut finalbiljetten i slutändan.

– Så jag fick åka ut tidigt i finalen, sa Jakob, med anledning av det småknepiga finalkvalet.

Väl där bokfördes han för resultatet 3/10,75. Ett guldkantat sådant, skulle det visa sig i slutändan.

– Jag var väldigt nervös inför de andras åk, erkände Jakob.

Det var med andra ord bära eller brista – och det höll under idealiska förhållanden med klarblå himmel och sol. Guldmedaljen fick Jakob motta av självaste Prins Albert av Monaco. Eftersom det lilla furstendömet inte erbjuder något i sjöväg hölls tävlingarna en dryg timme söder om Monaco.

– Han (Prins Albert) kom med helikopter imorse, berättade Jakob.

Stort för honom att få skaka hand med en EM-guldvinnande Nyköpingsgrabb?

– Ja, så tänkte jag också (skratt).

Tankarna hos Jakob Bogne ligger nu närmast på Grekland och senior-EM. Resan dit sker under måndagen. Jakob är fortfarande kvar i U21-klassen – och ambitionerna inför detta framträdande i seniorsammanhang är därför inte lika högflyende.

– Jag är inte i den klassen ännu, och efter det här EM-guldet så spelar det inte så stor roll. Det skulle vara väldigt kul om jag kunde ta mig till final och komma topp fem, avslutade en purfärsk europamästare – från Nyköping.