Segling

EM i havskappsegling arrangeras av Oxelösunds Segelsällskap, som fick tävlingen till Sverige i hård konkurrens med andra europeiska kuststäder.

­– Det är roligt att sätta Oxelösund på kartan som ett segelcentrum av klass. Vi ser det också som en möjlighet att skapa tillväxt för ungdomar från jolle till kölbåt, vilket medför att vi håller samman vår klubb, säger Roger Eriksson från OxSS.

Artikelbild

| Mycket fint prat om miljön i Östersjön samt lite skämt om grund och med distans revs det ner några skratt i invigningstal nummer ett.

I arrangörsdelen av invigningstalandet trycktes det mycket på miljöbiten.

Under tisdagen var det testrace, som SN-sporten var med på. Men i morgon är det minst sagt tävlingsdags; dubbla bantävlingar och klockan 18 start på offshoreracet som startar publikvänligt vid piren i Femöre gästhamn.

Oxelösundsseglaren Erik Lindén som kommer från Nävekvarn har fått en plats på en av EM-båtarna i absolut sista brinnande sekund. Han hade faktiskt erbjudande från två olika båtar, men valet föll till slut på Stockholmsbåten Black Pearl med skepparen Håkan Mildh Svensson.

– Det är ett gäng glada amatörer. Vi har inga superförhoppningar på några topplaceringar, säger Erik Lindén.

Artikelbild

| Glada miner vid invigningen, här Oxelösunds kommunalråd Catharina Fredriksson (S).

Black Pearl ställer upp i klass C som är den minsta klassen och båten är av modellen Finn Flyer 36.

Erik började karriären i OxSS-seglarskolan. Instruktör var bland ananat OS-seglaren Josefin Olsson. Och nu gör han alltså EM-debut i havskappsegling.

Artikelbild

– Vi går ut för att vara med och ha kul, säger Erik Lindén.