Jakt-SM i Lindome blev en fin helgutflykt för Stenbro BS, eller vad sägs om sex medaljplatser till en sex skyttar stark trupp. Foto:

En gyllene helg för Stenbro

BÅGSKYTTE
annons

Ett lagguld och fem individuella medaljer. Stenbro BS hade en fin utflykt till västgötska Lindome där jakt-SM avgjordes.

– En riktigt bra helg för hela klubben.

Björn Jansson i Stenbro BS snörvlade sig igenom telefonintervjun, men förkylningen var egentligen det enda dåliga att rapportera. Av klubbens 26 medlemmar åkte sex av dem på SM och samtliga blev medaljörer.

Själv sopade han hem guldet i herrar recurve elit, 25 poäng till godo på rutinerade hemmahoppet Göran Bjerendal. Jonathan Andersson, också Stenbro, blev trea.

– Formen jakt kräver mer rutin, även om han kanske är en bättre skytt än många så är det mycket med avståndsbedömning, så han var nog ganska nöjd att bli trea, sa Björn.

Som dessutom första SM-dagen utmanades av sin bror Fredrik.

– Vi låg i delad ledning. Han har inte skjutit mer än någon tävling per år de senaste åren och bara tränat några veckor inför det här, så det var en riktig högoddsare, sa Björn om Fredriks slutliga femteplats.

Han själv drog ifrån dag två utan att leverera några egentliga misstag.

– I den här formen vet man ju inte hur bra man ligger till, inte säkert att man går i samma skjutgrupp som någon bra från samma klass. Men jag hörde lite rykten om en annan som sköt bra, men man vet ju aldrig hur bra utan får koncentrera sig på ens eget.

Hade du guldförväntningar själv?

– Jag hade väl inga större förväntningar även om jag vann förra året och vunnit många jakt-SM innan. Men det har gått väldigt bra i år, vunnit två SM och kommit trea på ett. Jag har sänkt kraven på mig själv så jo, det är nog mycket med det mentala, gissar Björn.

Nyförvärvet för året från Finspång, Mix Haxholm, slog till och sköt hem sin första individuella SM-medalj sedan 1999, alltså första gången som senior.

– Min första tränare i Finspång var duktig jaktskytt så jag har det lite i ryggen sedan barnsben, även om jag inte skjutit jakt på 20 år innan genrepet nyligen. Men man blir bättre skytt om man klarar att skjuta i skogen, för det är krävande både fysiskt och mentalt. Att sedan gå tillbaka till tavla, där man vet avståndet, är rena lyxen, säger Mix.

Hon hade en tät fight om tredjeplatsen men drog längsta strået. Comebacken, där Jansson som tränare hyllas, har varit bra.

– Det känns som om det har lossnat, även om det inte gick på räls i början här heller. Det var mycket detaljer i tekniken och tungt i början med sämre resultat, men sedan har det byggts upp och jag satte personligt rekord på SM.

Haxholms mål är till nästa säsong internationella tävlingar men lite längre fram OS.

– De tankarna hade jag redan från återstarten 2015. Jag har en röst inom mig som säger att jag måste prova. Lyckas det inte så har jag i alla fall gett det en ärlig chans, jag gör det som krävs för det.

Övriga Stenbromedaljer noterades som sagt via recurvelagguld (Janssonx2 och Andersson), Ulf Bäcklund brons i HC50 och Viola Bäcklund silver i DIE.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Stenbro BSStenbro BågskyttesällskapBågskytteSport
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka