Det var stor dramatik framförallt i kampen om den sista landslagsplatsen efter det att Öhrström, som vanns med på OS i Rio, och Wahlén hade ordnat slagläge då de kvalade in till semifinalen i Pau.

– Jag lyckades stänga av alla tankar och körde väldigt bra i Pau. Det bäddade ju för att jag satt ganska säkert eftersom jag dessutom kände mig i väldigt bra form – och stark,säger Fredrik Wahlén.

Pau är hans hemmabana utomlands.

– De har gjort om lite sedan åren som jag bodde där, man känner igen banan i stort och det ger ju en jättetrygghet.

Erik Holmer hade en missad port i det första kvalåket i Frankrike och fick därmed kniven på strupen i denna tidiga amerikanska uttagning där ettan, tvåan och trean av svenskarna får alla startplatser till VM tillika OS-kval, EM och världscup. Så sent som under det sista kvalåket i Seu fanns cvhansen men då kom det en ny missat port.

Ingen av svenskarna nådde semifinal i det EXTREMT tuffa konkurrensen då alla de bästa nationerna var där med många paddlare.

– Jag lyckades inte få till paddlingen, så jag är inte nöjd med nått av åken – ville vara för snabb och det blev för många misstag.

Max Karlsson har de senaste åren bott i spanska Seu efter att tidigare varit specialiserad på freestyle. Han paddlade väldigt bra båda sina kvalåk och slutade tvåa i det svenska kvalet i Seu, Wahlén var trea och Erik fyra med sin 50-sekundare.

Därmed stängs stora delar den tänkta, internationella säsongsplaneringen för Holmer och öppnar sig för Wahlén.

– Jag ser fram emot EM i slutet av maj i Pau; en chans till riktigt bra resultat på min hemmabana där jag som sagt känner mig väldigt trygg.

Efter att tidigare ha bott mycket utomlands har Wahlén, som tävlar för Järfälla KoRK, de senaste åren valt att mestadels köra på hemmaplan.

– Jag har varit ganska mycket hemma i Nyköping; ett läger i Pau och ett läger i Seu. Men jag har tränat på bra i två år, utan skador och avbrott, så kroppen i bra form. Det är de två nycklarna och bidrar ju till flytet att man hamnade på rätt sida i det här landslagskvalet.

Efter EM är det egentligen bara ett enda stort mål med säsongen: vrida de hundradelar han hade emot sig inför kvalet till London-OS till sin fördel.

– Ja, det stora målet är VM och att kvala Sverige till OS där. Jag kommer åka till VM-forsen i Seu på träningsläger i sommar, så fram till VM skippar vi alla svenskar allt vad för-OS i Tokyo heter eftersom det är så osäkert vem som får åka dit. Allt fokus är på att kvala. Det är tufft. Men jag har gått framåt mycket i år och är en kandidat.