NM-brons för Nyköpingsfäktare

Nyköpingskillen Filip Nyman går från klarhet till klarhet. I helgen var han med och bidrog till svenska landslagsframgångar på NM.

Nyköpings FK-fostrade Filip Nyman (längst till höger) i ett bronsglittrande svenskt landslagssällskap på NM i norska Sandefjord.

Nyköpings FK-fostrade Filip Nyman (längst till höger) i ett bronsglittrande svenskt landslagssällskap på NM i norska Sandefjord.

Foto: Privat

Fäktning2019-10-21 15:57

Mästerskapet för kadetter och juniorer avgjordes i norska Sandefjord under lördagen och söndagen. Lördagen var vigd åt individuellt tävlande, där det blev en slutlig 14:e plats för Filip. Det NFK-fostrade framtidslöftet sparade onekligen det bästa till sist. Söndagen innebar lagtävling där Filip utgjorde en fjärdedel av det svenska landslag som kom trea. Övriga deltagande nationer var Norge (två lag), Finland och Estland, Lettland och Litauen där det i korthet, tävlingsmässigt sett, handlade om att noteras för så mycket stötar på motståndaren som möjligt. 

– Nu fick ju varje nation anmäla två lag och Estland var också inbjudet. Så det här var bland det största som de har arrangerat på länge – totalt var det över 400 deltagare, säger Filips tränare Per Bromée. Den nu 17-årige Filip, som började fäkta i Nyköpings Fäktklubb i 10-årsåldern, var den yngste i det svenska lag som tävlade i åldersklassen upp till 20 år. Sverige noterades även för ett individuellt guld i form av Emma Fransson, en framgång som skedde i åldersklass upp till 17 år. Sedan ett drygt år tillbaka går Filip på fäktgymnasium i Stockholm och i anslutning till detta har han också valt att börja träna och tävla med Djurgårdens IF. 

– Där får han mycket bättre motstånd. Han har utvecklats enormt, säger Per, som för övrigt tagit guld på Nordiska mästerskapen – i början av 60-talet. Härnäst väntar en juniorvärldscuptävling för Filip. Den äger rum i Riga 9–10 november och även där är det deltagande i såväl lag som individuellt som gäller. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!