Narit ska landa på en tiokrona

Tänk dig att hoppa ut från tusen meters höjd. Med målet att pricka en punkt stor som en tiokrona. Det är vad som väntar Nyköpingsbon Narit Pidokrajt, kollegan Holger Schmidt från Gnesta och det övriga landslaget i precisionshoppning på VM i Chicago nästa vecka.

Fallskärmshoppning2016-09-08 21:39

Inom idrotten är det rätt vanligt att man pratar om små marginaler mellan vinst och förlust. Men frågan är om inte precisionshoppningen tar detta argument till sin spets.

– Punkten vi ska träffa är två centimeter i diameter, ungefär lika stor som en tiokrona, säger Nyköpingsbon Narit Pidokrajt, en av fyra i det svenska precisionslandslaget.

Egentligen spelar det ingen roll med vilken del av kroppen man träffar den. Men med luftfylld fallskärm blir det förstås svårt att göra det med annat än fotsulan.

– Man brukar sätta hälen på, säger Narit.

En direktträff ger en nolla i resultat. Sedan ges "straffpoäng" i centimeter utåt beroende på hur mycket man missar med.

– En centimeter är fortfarande väldigt bra.

Resultatet kommer elektroniskt. Runt "tiokronan" sitter en elektroniks platta, i storlek ungefär som en vanlig pizza, som känner av trycket från de tävlandes landning med foten.

– Träffar man mitt i låter det pip-pip-pip-pip-pip-pip.

VM i fallskärmshoppning är ett stort evenemang. Det brukar locka deltagare från mellan 70 och 80 länder.

– Nästan hela västvärlden är med. Kina är också bra, säger Narit.

Just Kina och Ryssland håller sig nästan alltid långt framme i resultatlistorna.

– De är proffs på så sätt att de är anställda som militärer, säger Narit själv matematiklärare på en skola i Stockholm.

Även Tyskland brukar vara starka och så hemmanationen USA förstås. En av Narits landslagskollegor på mästerskapet, Gnestabon Holger Schmidt, kom till Sverige för tre år sedan från just Tyskland.

– Han höll uppe ett tag med hoppandet när han fick familj. Men nu har han börjat igen.

Med sina sammanlagt 600 hopp är Narit långt ifrån lika rutinerad som de övriga tre i precisionslandslaget, förutom Holger även Jonas Wallberg och Magnus Falk.

Tävlingarna börjar på måndag. Alla tävlande gör åtta hopp. Eftersom det är så många som deltar, Narit räknar med runt 200, så kommer tävlingen att ta flera dagar. Därefter gör de bästa upp i en finalserie.

Vad kommer att krävas för att vinna?

– Den som vinner kommer att ha under tio centimeter fel.

Har någon av er möjligheter att gå långt?

– Magnus kan vara topp tio om han gör på sin bästa nivå och har marginalerna på sin sida.

Uthoppen från planet görs på mellan 900 och 1100 meter. Det beror lite på hur molntäcket ser ut och hur många hoppare som ska iväg.

– Blåst är en stor faktor för oss. Blåser det mer än sju meter per sekund hoppar vi inte.

Men det paradoxala är att hopparna inte gillar när det är helt vindstilla heller. Då är fallskärmarna svårare att manövrera.

– Tre till fyra sekundmeter är bäst för oss, säger Narit.

I Chicago väntar sommarvärme med upp till 25 grader. Och enligt de väderutsikter Narit sett ska det bli bra förhållanden.

– Som det ser ut ska det inte blåsa så mycket.

Att det blev fallskrämshoppning för egen del kan han tacka ett tandemhopp i Västerås för. Narit kände direkt att det här var något han ville hålla på med.

– Så jag gick en kurs i Nyköping. Men det var inte lätt. Men när jag var klar upptäckte jag också att jag var bra i precision.

Det har nu tagit honom till hans första världsmästerskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!