• Foto:
  • Jimmy Larsson har tagit med sig sin Folkvagn från Köping. "Det är den roligaste bilen att köra, så enkelt är det", säger han. Foto:
  • Mindre justeringar på bilen. Tobias Gustafsson från Kisa går loss med släggan mellan racen. Foto:
  • Pontus Sandström från Sorunda fixar bakluckan på sin Saab -99. Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • SMK:s Marcus Naessen sågs som en av favoriterna till Superfinalguldet, men en ej tillräckligt snabb start förstörde hans vinstchans Foto:
  • Ida Holmberg, Östernärkes RMC, laddade inför juniorernas A-final i Folkracefestivalen. Hon blev fyra efter en del motorproblem. Foto:
1/

Folkracefestivalen bjöd på underhållning

FOLKRACE

Täta närkamper, snurrningar, rullningar, bilbärgningar, dammoln och heta omkörningar fick den 1000-hövdade publiken på Björshultsbanan i Nyköping att känna sig helnöjda med underhållningen.

SMK Nyköpings traditionella 2-dagars folkracefestival om MEQ-Pokalen i helgen blev ett kraftprov i hetta för de 180 deltagarna, deras bilar och arrangören SMK.

Många spännande, innehållsrika heat av folkrace hade fem kvalheat per förare och hela 14 finaler i de fem olika klasserna. Störst intresse tilldrog sig Superfinalen.

Där fanns favoriter som fjolårsvinnaren Marcus Svärd, MK Orion, och hemma-sonen från SMK, Marcus Naessén. Den toppfighten gick man dock miste om, då bägge föll bort i respektive A-final.

Naessén i sin snabba Volvo och Svärd i Saab slutade trea och femma i sina respektive A-finaler efter suverän åkning i kvalet med 39 och 34 poäng. Bara de två första gick till Superfinalen.

– Kvalet var inga problem, det flöt på bra med fyra segrar av fem. Men jag föll igenom på startplattan, där jag inte fick till den spets jag hade behövt, förklarar Naessén, lite besviken över sin insats.

Han hade onekligen tävlingens snabbaste bil. Hans satsning med en omkörning i luften i A-finalen, var läckraste inslaget.

– Blev trängd i första kurvan, men skyller inte på ojuste åkning av konkurrenterna utan tar ansvaret helt på mig själv. Bittert dock, säger Naessén.

– Trodde mest på Naessén men ville gärna försvara min fjolårstitel i Supercupen. Jag hade dock lite svagare material i bilen men är startsnabb, något som kunde ha talat för mig, menar Svärd.

Orion-åkaren föll i en startsmäll i första kurvan, där han trängdes undan, rullade två varv och lade sig på taket, där han tvingades bryta.

Suverän segrare i Supercupen blev nu Pontus Björk, Södertälje krc, i sin lilla ettriga Nissan Micra. Han vann också A-finalen i klassen framhjuls- drivet herrseniorer. Han körde hem 34 poäng i kvalet och var en värdig vinnare.

De lokala framgångarna för SMK och Gnesta MK var relativt få. De stannade på åtta finalplatser detta år. Kristofer Nord, GMK, nådde A-final i bakhjulsdrivet seniorer och blev fyra där.

Men själva racen är egentligen en försvinnande kort tid under en folkracetävling. Det är vid sidan av banan som den mesta av tiden spenderas. Som när Tobias Gustafsson från Kisa går loss med släggan på bilen som har fått namnet "Lillfjuttrally".

– Jag jämnar till lite. Det är varmt i dag, men det är ganska lugnt, jag kör ju inte, säger Gustafsson medan kompisen vid campingbordet säger att det är de som står för spritintaget.

Bilens förare heter Ida Andersson, även hon från Kisa.

– Det har gått ganska bra, jag kom trea i det första racet i dag. Det här är en stor tävling som vi gärna åker på, jag älskar Nyköpings bana, säger hon.

Hon får medhåll av Sorundabon Pontus Stenberg som fixar bakluckan på sin Saab -99 en bit bort.

– Det här är en av de bästa helgerna på året. Dels är det kul med en tvådagarstävling, dels att det är så många olika klasser. Och så brukar det ofta vara bra arrangerat här, säger han.

Det börjar bli glest med bubblor i folkraceleden, men Jimmy Larsson från Köping biter sig fast vid sin favoritmodell.

– Egentligen är de inte så bra då de går sönder så lätt. Den här är ju byggd för en motor på 45 hk, säger han och sneglar ner i motorrummet baktill på bilen.

Där sitter en 200 hk Volvomotor som är alldeles för tuff för den klassiska gamla folkvagnen.

– Det är den roligaste bilen att köra, så enkelt är det. Men man ska ha mycket tur, fortsätter han.

Folkracefestivalen

Superfinalen: 1) Pontus Björk, Södertälje krc, 2) Marcus Gustafsson, Tidaholms MK,

3) Therese Westerling, MK Kinda, 4) Jimmy Larsson, SMK Köping, 5) Göran Ceder-

gren, Rosendahls MK, 6) Niklas Eriksson, Rasbo MK.

Seniorer , Framhjulsdrivet: 1) Pontus Björk, Södertälje krc, Adam Carlsson, SMK,

tvåa i C-finalen.

Seniorer, bakhjulsdrivet: 1) Jimmy Larsson, SMK Köping, 3) Marcus Naessén, SKM,

4) Kristofer Nord, Gnesta MK, Richard Ådén, SMK, trea i C-finalen.

Juniorer (herrar och damer): 1) Daniel Blomqvist, Säffle MC, Lucas Carlsson, SMK,

fem i B-finalen, Tim Hedlund, GMK, sexa i C-finalen.

Veteraner: 1) Göran Cedergren, Rosendahls MK, Magnus Eriksson, SMK, trea i B-finalen,

Jörgen Adolfsson, SMK, fyra i B-finalen.

Damer: 1) Therese Westerling, MK Kinda, My Adolfsson, Haninge MK, fyra i B-finalen.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

SportFolkraceSportmotorsport
Relaterat