För att förhindra mer skador än vad det redan är på de torra naturgräsplanerna på Rosvalla så hålls planerna stängda. Men A–planen på Rosvalla, där Bissarna tränar och spelar hemmamatcher har fått vattningsdispens och hålls därför öppen. Nyköpings Arenor har även valt att hålla femmannaplanerna öppna, men resten av planerna är avstängda.

– Vi får inte vattna. Vi har köpt in vatten lite då och då för att försöka rädda planerna, men det räcker inte. Vi förstör planen om vi kör för mycket på dem, därför måste vi hålla de stängda, säger Stig Ekström, verksamhetschef på Nyköpings Arenor.

Hur länge de är stängda är i dagsläget inte bestämt. Det hänger på när de får tillstånd att vattna planerna igen eller om det skulle komma ett gynnsamt väderomslag med mycket regn. Tills dess är planerna stängda.

– Nu startar alla föreningar igen efter uppehåll och då blir det belastning på planerna. Därför har vi tittat på att använda andra konstgräsplaner runt om i kommunen på skolorna, säger Stig.

På Rosvalla finns tre konstgräsplaner, men det räcker inte. Därför har Nyköpings Arenor tillsammans med Nyköpings kommun och tre skolor kommit överens om att använda sig av andra konstgräsplaner för organiserad träning. Planerna det handlar om ligger vid Bryngelstorpsskolan, Rosenkällaskolan och Långsätter skola.

– Våra experter på gräs avråder från att ha spel på planerna här. Det är så hårt så de slits sönder direkt. Det är inte gräs längre, det är bara åka dit och titta på dem så ser man det.

Nyköpings BIS har dessutom bestämt att all träning kommer ske på konstgräsplaner under hela augusti, även om det blir tillåtet att spela på naturgräset igen.

– Vi anser att planerna är för dåliga även om vi hade fått tränat på dem. Det har inte bara med att de är avstängda, planerna håller inte kvaliteten som vi vill ha för att vår verksamhet ska vara där, säger klubbchef Patrik Berglin.

Även Ramdalens IP i Oxelösund håller sina naturgräsplaner avstängda, men klarar sig än så länge på sin konstgräsplan.