– Den tredje maj hade vi ett extrainsatt årsmöte och då tog vi beslutet att klubben läggs ned, berättare Hans Liljeroth.
Den tidigare ordförande, Dick Jansson, har under några år aviserat ett avhopp, men eftersom ingen annan velat ställa upp har han tagit en mandatperiod till. Ända tills nu.
– Jag har haft samma position i tio år och tyckte det var dags att byta, men det var ingen som var beredd att axla den manteln. Och Ulla Johnsson, som varit kassör sedan urminnes tider, ville avgå också, säger Dick Jansson.
Det förs därför nu en diskussion med Nyköpings BIS Friidrott om att medlemmarna kan gå över dit.
– Vi är tämligen överens om att vi ska fortsätta under deras färger. De ska dock ha ett styrelsemöte nästa vecka där de ska prata vidare om formerna. Om det bara är att lägga över medlemslistan eller om vi måste lösa det på något annat sätt?
Klubben HBK Runners bildades redan 1982.
– Jag var med på det första mötet på Jogersö. Det var jag, Hasse Jonsson, Kjell Damstedt, Roger Karlsson och Solveig Harrysson. Men vi blev invalda som en sektion i Harg på årsmötet året efter, säger Hans Liljeroth.
För 15 år sedan blev det en egen klubb i och med att LK Nyköpings Runners såg dagens första ljus.
Just under 1980-talet var klubben som störst. De ordnades kommunkamp mot SLK Oxelösund, en klubb som även den numera är nedlagd.
– Då hade vi många medlemmar. Nu de senaste åren har vi varit knappt 50 stycken.
Men hur kommer det sig, det pågår ju en löpboom just nu?
– Det är nog så att de inte vill tillhöra en klubb. De är rädda för att behöva få frågan om de vill sitta med i styrelsen. Är man med i Run Academy så behövs inte det. Men då kan man inte tävla i Sörmlands-DM eftersom den utgår från Stockholm.
Hans Liljeroth påpekar också att föreningens medlemmar gjorde bra ifrån sig på maratonbanorna runtom i Sverige.
– Och då var det ändå tuffare. De tiderna jag gjorde i Stockholm på 2.25 hade jag varit femma, sexa i dag, då slutade jag på 35:e plats. Även om det är fler som springer nu så var det bättre tider på 1980-talet. Nu springer man mer för att genomföra loppet.
Den egna tävlingen, Oppebylöpet, som alltid avgjordes under Kristi himmelsfärdshelgen, kan komma tillbaka i ny tappning i och med övergången till NBIS Friidrott.
– Det finns en möjlighet att den återuppstår nästa år. Det blir ett gemensamt projekt då. NBIS säger att de inte har erfarenheten att arrangera sådana här lopp, men vi har funktionärer som kan stötta. Så det finns en möjlighet att vi kan leva upp igen, säger Dick Jansson.