Torbjörn Johansson tackade nej till Nyköping Gripens erbjudande om en förlängning. Orsakerna ska ha varit ekonomiska, sportsliga och organisatoriska. Nu har han fått ett nytt jobb i Falun.

– Jag kommer vara junioransvarig där. Jag kommer jobba på Hagströmska hockeygymnasium och bli lite ansvarig där. De hörde av sig i våras och det kändes som att det var lite närmare hem (Leksand) och samtidigt något som jag inte gjort tidigare så jag tänkte att jag skulle prova på att testa det.

Hur kom det sig att du valde det?

– Jag kommer inte ha något lag utan det blir lite mer administrativt, det lockade. Nu har jag hållit på med det här i så många år och det passar bra att komma närmare hem. Det var en stor del som vägde in i det. Men samtidigt får jag jobba lite annorlunda nu när jag jobbar med skolan där, så ska bli kul att se hur det fungerar. Det ska bli roligt att prova på.

Det står att han ska vara "Sports Manager" för Falu IF:s J-18 och J-20 elitlag, en titel som han blev lite förvånad över.

– Oj, står det så, det låter ju jättebra. Vad häftigt, haha. Nej men jag är väl sportsligt ansvarig där. Men det var en fin titel, säger han med ett skratt.

Det blir ett år där till att börja med. Och skillnaderna från att vara huvudtränare till bli "Sports Manager" ser han positivt på.

– Man har inte kvällsaktiviteter eller båsaktiviteter. Jag kommer ha träningar på dagtid på hockeygymnasiet. Min uppgift är att se till att juniorhockeyn funkar och att spelare, ledare, förening och föräldrar är nöjda. Att det blir en så bra utbildning som möjligt. Klubben (Falu IF) och skolan går lite hand i hand. När det vart som det vart kändes det här som en kanongrej. Behövde något för att få en nytändning och komma lite närmare hem.

Tänkte du på det med Gripen?

– Det blev inget med Gripen sen var det några andra lag som var på tapeten som det inte blev något av. Om man bortser från Gripen så var det inget som var en aha-upplevelse. Då kändes det här som en bra och spännande utmaning. Jag har levt i hockeybubblan i 25 år som både spelare och tränare. Dagarna ser likadana ut. Nu kommer jag närmare ett vanligt liv. Är det röd dag så är det röd dag, är det julafton så är det julafton.

Du kan inte slita dig från hockeyn?

– Kan inte och vill inte slita mig från hockeyn även fast jag funderat på det. Men det här alternativet blev som ett mellanting så det passar väldigt bra just nu, och att jag har nära hem.