Tidigare i år stängde både Vingåkers ryttarförening och Katrineholms ryttarförening sina anläggningar på grund av det abortvirus som härjade inom ridsporten.

En häst i trakten misstänktes vara drabbad av abortviruset vilket medförde att inga besökande hästar fick tas in till stallen och medlemmarna blev extra uppmärksammade på att se till att minska smittoriskerna.

Sedan dess har stallen – tillsammans med flera andra runt om i Sverige – hållit stängt.

Artikelbild

Men nu börjar de öppna igen.

Under tisdagskvällen arrangerade Katrineholms ryttarförening sin första tävling efter abortvirus-stoppet när en kvällsdressyr hölls i Trolldal.

– Det har funnits tävlingssug. Det är många som fått ställa in tävlingar tidigare under året på grund av det här. Men folk är nog glada över att det har dragit i gång igen, säger Alice Karlsson, en av personerna i tävlingsledningen.

Det totala stoppet i Trolldal varade under tre veckor.

Och under den perioden tvingades Katrineholms RF ställa in både en hopp- och en dressyrtävling.

– Det är ju trist. Framför allt för att föreningen som förlorar väldigt mycket pengar på det. Det är många tusenlappar man gått miste om, säger Alice Karlsson.

Hur har stämningen varit här bland medlemmar under perioden ni har haft stängt?

– Vi har haft en helt stängd anläggning. Så man har varken fått åka iväg med sin häst eller komma hit med sin häst. Det har varit strikta regler. Men bland medlemmarna har alla varit inställda på det. Alla blir lite rädda och det är ingen som vill ha hit viruset.

Abortviruset har härjat i hela mellan-Sverige där det även konstaterats dödsfall bland hästarna. I Katrineholms RF klarade man sig dock utan några fall av viruset.

– Det var ju snack om att det var något fall i Katrineholm, men proverna visade ju negativt resultat så det var lugnt. Men man fick lite panik då, det smittar ju via luften på drygt 50 meter mellan hästarna så det hade varit förödande, säger Alice Karlsson.