Bissarna lägger ut ny kurs – för att överleva

Ny spelfilosofi och organisation. "Som det är nu i division 1 överlever vi inte" säger klubbchef Patrik Berglin.

Bissarnas klubbchef Patrik Berglin.

Bissarnas klubbchef Patrik Berglin.

Foto: Jens Alvin

Fotboll2019-10-16 17:30

Tre seriematcher i division 1 norra återstår för A-laget i Bissarna Fotboll. Laget har ännu inte säkrat fortsatt spel i serien. Tabelläget just nu är okej men tre svåra matcher återstår.

Men det är inte bara överlevnad på plan divisionsmässigt som föreningen tampas hårt med. Ekonomi eller mer konkret tufft arbete för att få ekonomin att gå ihop är en ständig motståndare.

– Just nu lever vi år från år för att överleva. Men de som jobbar med det här har högre ambitioner än så. Vi vill mer än att bara överleva, säger Patrik Berglin, klubbchef i Bissarna.

Han hymlar inte med att den ekonomiska situationen blir ohållbar i framtiden om ingenting görs. 

– Som det är nu i division 1 överlever vi inte.

Så sent som 2017 var det ekonomiska läget prekärt. Det hade gått så långt att kommunen stoppat föreningen från att boka planer eftersom man släpade efter med hyrorna. Ett avtal med en av stadens banker räddade den gången till sist upp det hela.

Föreningens sportkommitté sitter därför just nu med ett arbete som ska utmynna i en ny spelfilosofi som ska ersätta den som lades 2011. Man jobbar också med att fylla den nya organisationen. Allt utgår från den nya värdegrund som lades i fjol.

– Vi måste anpassa vår profil så att vi ska kunna ligga i division 1. Vi måste hitta en organisation som passar. 

En tanke är att lägga en treårsplan.

– Då ska vi vara på den nivå som vi vill vara, säger Berglin.

Några revolutionerande förändringar kommer det inte att bli.

– Men mer tydlighet i vissa saker.

Utifrån detta ska sedan ett nytt lag byggas för kommande säsong. Om tränaren Brian Clarhaut kommer att stanna kan Berglin ännu in svara på. Ekonomi kommer att avgöra.

– Men ingen är avskriven, inte Brian, inte någon annan tränare. Inga spelare är avskrivna, säger Berglin.

Han konstaterar att det finns samsyn mellan Brian och klubben om väldigt många saker och att den amerikanske tränaren är fullt medveten om det förändringsarbete som pågår.

Brian Clarhaut bekräftade för SN-sporten för någon vecka sedan att klubben och han påbörjat informella samtal om en eventuell fortsättning. Clarhaut konstaterade att trivdes både med klubb och stad och visst kunde tänka sig att stanna.

Ett annat problem som man i klubben också känner att man får brottas med är det faktum att man inte når ut med det man som klubb står för att arbetar efter.

– Vi vill vara ett med Nyköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!