Publiken sviker Bissarna

Bissarna Fotbolls går mot en allt mer professionell verksamhet både på plan och i föreningen. Men det avspeglas inte i publiktillströmningen, för tredje året i rad tappar klubben i åskådarantal.

Fotboll2016-10-31 22:36

Bissarnas klubbchef Patrik Berglin erkänner utan omsvep att han inte vet vad man ska göra konkret åt publiktappet men att klubben så klart diskuterar och analyserar situationen.

Premiäråret i division 1 hade Bissarna ett snitt på 615 betalande. Årets siffra stannar vid 263. Bara två gånger sedan 2002 har siffran varit lägre. 2003 stannade snittsiffran på exakt samma tal, 263. Och då spelade Bissarna i division 3 och mötte föga lockande klubbar som BK Wolfram och LSW IF.

– Första året i division 1 hade vi två gratismatcher det drar upp snittet avsevärt, konstaterar Berglin.

Det gäller dock även årets enda gratismatch den mot Brage som lockade 791 åskådare till Rosvalla. Årets klart högsta siffra. Utan den matchen hade Bissarnas snitt denna säsongen landat på 219.

– Jag har många gånger frågat mig om det är en prisfråga, när det är gratis kommer ju bevisligen folk, säger Berglin.

Har ni pratat om att sänka entrépriserna?

– Nu är det ju sagt att det ska kosta 100 kronor i division 1.

Egentligen skulle klubben kunna sänka biljettpriset.

– Vi budgeterar inte publikintäkt, det bidrar inte till föreningens ekonomi, säger Patrik.

Ni erbjuder livesändningar via web-tv. Drar inte det bort publik?

– Nej. Man kan se vart folk som köpt matchen finns på en karta. Det är bara 15-20 procent som är lokalt. Och det är ändå krav på att vi måste filma matcherna och erbjuda de som vill titta.

Att Bissarna inte längre har så många lokalt förankrade spelare i truppen skulle vara en orsak att folk inte går på matcherna får Berglin höra ofta.

– Om man ser till innebandyn och hockeyn så har de fler lokala spelare, säger Patrik.

Men han tror inte att de drar så många fler åskådare än de runt familjen och de närmsta släktingarna. Och på den nivå som Bissarna nu ligger kvalitetsmässigt menar han att det är svårt att få fram egenfostrade spelare. Det kommer de andra sporterna också att få erfara om de når högre nivåer.

– Om man (publiken) ursäktar sig med det kommer vi aldrig att få någon idrott på elitnivå.

Men visst håller han med om att det är trist att två lokala spelare finns i en konkurrentklubb, Enis Ahmetovic och Oscar Karlsson i Brage.

– Enis skulle passa perfekt in i vårt spelsystem.

– Det finns intresse (för spelarna för nästa säsong). Men vi får se hur det blir med det, säger Berglin och konstaterar att det är en ekonomisk fråga.

Han skulle gärna spela fler veckomatcher. Det går inte när motståndarna har så långa resor. Nu spelar det inte så stor roll heller eftersom naturgräsplanen på Rosvalla saknar belysning. Veckomatcher skulle också göra det lättare att göra specialarrangemang med företag.

Diskuterar ni förändringar av arenan med kommunen?

– Det förs inga diskussioner om den platsen överhuvud taget. Det har vi bara om KGA. Kommunen vill göra en helhetslösning där. Problemet är att de inte äger marken runt planen.

Trots tappet tar han det ändå lugnt.

– Vi har ingen panik över vår publik. Umeå och Luleå har exempelvis inte mycket bättre än vad vi har, säger Berglin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!