I helgen hade Sveriges division 1-föreningar ett samlat videomöte där man enhälligt valde att lämna förslag till Svenska fotbollförbundet om att skjuta upp seriestarten. Detta med anledning av den Coronapandemi som drabbat Sverige och resten av världen.

På tisdagskvällen hade fotbollförbundet möte, vars beslut kommunicerades på tisdagsförmiddagen: division 1 skjuts upp. Planerad seriestart för Nyköpings BIS och de andra blir nu den 21 maj, men kan senareläggas ytterligare om samhällsläget förvärras.

"Det är viktigt att betona att detta är baserat på ett unisont önskemål från föreningarna och dess intresseorganisation Ettanfotboll och är en utgångspunkt för att de ska kunna planera sin verksamhet. Om samhällsutvecklingen och myndighetsdirektiv inte möjliggör en seriestart vid Kristi Himmelfärdshelgen, kommer beslutet att omprövas", skriver förbundet på hemsidan.

För Nyköpings BIS del betyder det i nuläget att herrlaget i division 1 tagit en paus. Man tränade kollektivt sista gången på tisdagen och ska vara ifrån varandra under minst en vecka, enligt ett beslut som tagits gemensamt av laget och klubben. Föreningen kommer där dessutom ha ett extra styrelsemöte under torsdagen angående det ekonomiska läget.

Senarelagd seriestart gäller även för Trosa Vagnhärads SK i division 2 och IK Tun i damernas division 1. Denna blir dock ännu längre fram, tänkt i mitten av juni. Exakt datum kommer dock kommuniceras först om någon vecka.

Dessa serier kommer dessutom att spelas som enkelserier, med synkronisering mot distriktsserierna.

– Ett jättedåligt beslut med enkelserie. Det blir väldigt orättvist och väldigt konstigt. Jag vet att klubbarna hade önskat att spela veckomatcher, säger TVSK:s tränare Jonatan Hansson.

"Beslutet att genomföra dessa serienivåer som enkelserier tas som en sista utväg utifrån myndigheternas prognoser för kring smittspridningen under april/maj och för att inte tvinga föreningarna att med förskjuten seriestart spela oavbrutet varje helg under sommar och höst", meddelar förbundet.

Vad ska ni göra nu i stället?

– Ingen aning. DM ska ju fortsätta som vanligt. Men vi får sätta oss ner i kväll, klubben får ta beslut vad som ska ske, det påverkar ju klubben också. Klart man måste tänka på annat, fotboll är inte det viktigaste, men rent spontant känns det väldigt lustigt, säger Hansson.

IK Tuns Andreas Pettersson hade förväntat sig ett besked åt det hållet. Han ser såväl fördelar som nackdelar med beslutet om enkelserie.

– Det blir svårt att planera, men det kan vara en fördel för oss som nykomling, att det blir svårare att scouta oss. Samtidigt som det är svårt att scouta andra lag... Sedan kan man inte korrigera en dålig borta- eller hemmamatch så det blir ännu viktigare att vara med från start när serien drar i gång.

Vad som händer nu för IK Tun är inte helt klart, men någon form av ändrat upplägg lär det bli.

– Vi får följa direktiven från folkhälsomyndigheten och förbundet. Vi vet ju inte ens om vi får fortsätta träna under hela våren, men än så länge tränar vi på.

Tun hade även tänkt åka på träningsläger till Gimo nu till helgen.

– Vi åker inte, det känns onödigt att åka med så pass många och strider väl mer eller mindre direkt, men det blev inte ens en diskussion. Det återstår lite träningsmatcher nu, men vi försöker följa hela tiden vad som händer i övrigt.