Sverige var så gott som borträknat efter förlusten mot Tyskland. Men på något sätt visade svenskarna sådan otrolig inställning att man mer eller mindre körde över Mexiko. Inför åttondelsfinalen mot Schweiz bubblade nervositeten sig stor över hela Nyköping, en bubbla som sedan skulle spricka - och SOM DET HÖRDES!

– Alltså det är sjukt. Sverige, vad händer?! Jag trodde fan inte det här, skriker Sara Johansson samtidigt som de drygt två tusen (!!) andra som besökte Tovastugan firade högljutt efter Sveriges vinst.

Men om vi backar tiden något. Vi säger matchminut 60, sex minuter innan Sveriges segermål, då var stämningen betydligt lugnare. Det kördes givetvis ramsor och folk klappade händerna, jublade, skrek och hejade. Men nervositeten var påtaglig och så fort Schweiz hade bollen blev det tyst nagelbitande.

Artikelbild

Nervöst, men svenskarna höll fanan högt.

Sen kom det. Målet som spräckte den där stora, tunga bubblan. Vilket jubel, vilka känslor! Folk kramades, gjorde high-fives, hoppade vilt och förmodligen fick någon stackare tinnitus.

När domaren blåste i pipan och en kommande kvartsfinal var ett faktum fanns det inga gränser för glädjen. Stolsdynor flög upp i luften och hela stället förvandlades till en stor "inte nudda mark"-plats. Folk stod på stolar, bord, satt på varandras axlar och hoppade högt.

– Otroligt! Det här är otroligt alltså, utbrister Samuel Hermelin.

– Jag är på väg ned mot den här lilla fiskedammen här borta (Svandammen vid Nyköpings Hus). Jag tänkte att vi kör ett nakenbad där i kväll, säger William Ankarhake med en glad blick.

Artikelbild

Sommar, sol och Sverige vidare till kvartsfinal. En dag att minnas.

– Jag känner 94-vibbar här. Alltså vad är det här? Det är helt otroligt, säger Jesper Asplund innan alla tre omfamnar varandra och kör hoppandes i gång en ramsa.

Men, men. Fotboll är ju bara en sport, eller?