Seriepremiären borta över Norra speedwayalliansen i Hallstavik blev en ensidig historia där Griparna var totalt överlägsna. Stora 63–27 till trots tycker Griparnas lagledare Anders Fröjd att det var en tydlig markering.

– Vi visste att vi skulle vinna matchen. Men det är sättet som vi vinner den på, säger han också fortsätter:

– Vi är lite som det tyska fotbollslandslaget. Vi bara kör på i 90 minuter och maler ner dem. Det är lätt när man är så överlägsen att man slappnar av.

Artikelbild

| Griparnas lagledare Anders Fröjd tycker året Griptrupp är den bästa han haft.

Fröjd går in på sin tredje säsong som lagledare för Griparna. Men han har aldrig känt så stor tillförsikt med truppen och förutsättningarna.

– Jag ska ta ett exempel. Jag vet redan nu att vi inte kan ha Peter Ljung med i nästa match borta mot Piraterna. Han ska köra landskamp för Sverige mot Polen. Men det påverkar in oss nu. Då går bara Nowak eller Wölbert in i stället. Den känslan hade man kanske inte tidigare år.

På torsdag får i alla fall laget ett ordentligt test när Vargarna gästar Nyköpings motorstadion. Norrköpingsklubben hade stora problem i sin premiär hemma mot Valsarna men vann till sist med 46–44.

– Det kommer att avgöras på att vi har bättre reserver, säger Fröjd som speciellt hyllar Emil Millberg.

– Han är seriens bästa 0,5-förare. Tyvärr kommer vi nog bara att kunna ha honom på reserven i tolv heat. Sedan kommer han och Alexander Edberg att byta plats.

Fröjd ser att hans reservpar Millberg och William Björling ska vinna reservheaten med 5–1 eller 4–2.

– Millberg är också så pass bra att han kan utmana förare på plats 1–5. Det kan inga andra reservförare.

Han ser även William Björling som en topp-fem reservplatsförare i landet. Men konstaterar att Björling fortfarande är lite upp och ner. Dock tog Björling fler poäng i premiären i Hallstavik än Millberg.

– Men då hade Millberg ett stopp. Sedan föll han omotiverat i ett heat också i ett läge när vi hade 5–1.

Griparnas lagledare siar att matchen kommer att vara jämn fram till paus. Efter det kommer Griparna att avgöra och vinna med 48–42 eller 50–40.

Inte ens att Vargarna placerat tidigare Grip-föraren Kim Nilsson i väst tre, vilket gör att han kommer att köra heat 12, 14 och högt troligt nomineringsheatet 15 kan få Fröjd att rucka på sina spådomar.

– Vi har två Kim Nilsson i form av Timo Lahti och Peter Ljung.

Linus Eklöf och Oliver Berntzon levererade riktigt fin parkörning i Hallstavik i väst tre och fyra. I samma västar finns de på Nyköpings motorstadion torsdag kväll.

– Det begärde faktiskt att få köra tillsammans. De bestämde till och med själva vem som skulle ha väst tre och fyra. De har lite olika stilar som passar bra ihop.

Berntzon och Eklöf har kört en hel del tillsammans i Smederna tidigare. Därav deras önskemål. Eklöf tar gärna bästa startpositionen medan Berntzon inte är lika beroende av starten.

Att Alexander Edberg var den ende som hade en mindre lyckad kväll i premiären i Hallstavik (två inkörda poäng) bekymrar inte Fröjd.

– Alex körde bra i Percys tävling. På hemmaplan brukar han komma undan med godkänt. Alex problem är att han är lite sämre på bortaplan.

Vargarna har ett tämligen nytt namn som heatledare.

– Erik Liss är en rätt ung tysk som kört i Edinburgh i flera säsonger. De har en bana som är snarlik den i Nyköping och Norrköping, så han kommer att hitta runt. Hans problem kommer att vara starterna.