• Pinot Rouge är en inte helt lättriden dressyrhäst, men charmig med sina små hyss – och den har potential. Mia Granqvist Stigverts häst visade upp alla de egenskaperna i samband med att detta ekipage avslutade hela dressyrhelgen på Wisbohammar i Gnesta – med medelsvår B:4. Foto:
  • Susanne Scheibenpflug, Hästhuset, på Ipanema SB var bra med i bägge dagarnas sista klass. Först tvåa och så sjua i söndagens ökade konkurrens. Foto:
  • Det är allt flera moment som ska klaras av ju högre upp man kommer i klasserna. Det här var Mia Granqvist Stigverts andra start medelsvår B tillsammans med Pinot Rouge. Foto:
  • Foto:
  • Foto:
1/

Gnestaekipage på väg framåt i dressyr

Dressyr
annons

Ska man bli bra i OS-grenen dressyr är det en väldigt lång resa för både ryttare och häst. Ett ekipage som är på väg uppåt i klasserna är Gnesta RK:s Mia Granqvist Stigvert och stoet Pinot Rouge, som avslutade tvådagarstävlingen på Wisbohammar.

Hon nådde inte riktigt till femteplacerade proffsryttaren Emelie Brolin, som haft otur med mycket skador både för egen del och hos bland sina många hästar denna vår och här luftade Dalwhinnie, som var femma med 65.326. Precis framför kom också rutinerade Susanne Scheibenpflug från den andra Gnestaklubben, Hästhusets Kusk-och RF, på sin Ipanema SB.

Fyra tiondels procent efter Susanne eller närmare bestämt på tusendelen 64.130 blev det i den andra medelsvåra B-rundan för Mia Granqvist Stigvert och hästen Pinot Rouge. Men hästen känns kraftfull och det känns som att de kan få ut ännu mera ganska snart. Efteråt är Mia också först lite frustrerad över någon av Pinot Rouges nycker.

– Ja, hon är fortfarande lite tittig och sådär – kan hitta på lite hyss. Men det är ju lite det man vill ha också, det där lilla EXTRA, den där lilla extra nerven liksom. Det gäller bara att kunna kontrollera det där, konstaterar Mia.

Och det är fascinerande när den stora kraften i hästen ska tyglas från inridningen i samlad galopp. Programmet har sedan hela 26 punkter som ska betas av. För SN:s utsände på den lilla läktaren i Wisbohammars stora, vackert utformade ridhus ser en skrittpiruett med vänstervarv, som kommer strax före mitten av programmet, mest avancerad ut. Och så kommer den till synes rätt avancerade avslutningen i gångarter med galoppombyte i språnget, samlad galopp och så samlad trav innan både häst och ryttare ska vända upp mot domarna och se ut som att det här är vardagsmat. Med lite lagom självsäkra stjärnglansminer. Typ.

– Det här är ju som sagt bara andra gången som vi rider det här programmet. Och jag hade en bättre känsla än förra gången som jag red det. Det är en orutinerad häst i de här klasserna, så överlag är jag ganska nöjd ändå. Mycket bättre känsla än förra gången.

Pinot Rouge förstår att det är lite extra när det är tävling, sådant som det gäller att ta till vara på i stället för att det är en belastning. Ekipaget har passerat mittennivån där bara ett ytterst fåtal tar sig till den allra svåraste klassen, Grand Prix. Däremellan kommer S:t Georges samt Intermediare I och II.

– Man gillar ju alltid sin egen häst, men det är klart, det är en fin häst, det är det ju. Så det är bara att jobba på, det är många, många timmar fritid som kommer att gå åt men det GER väldigt mycket. Jag är bara en glad amatör men samtidigt tävlingsmänniska – så jag vill ju alltid att det ska gå så bra som möjligt när jag sätter mig i sadeln, säger Mia.

I medelsvår B:5, som förvisso inte samlade lika stort startfält som söndagens avslutning, tog Hästhuset en dubbelseger under lördagen genom att Lina Älegård på Wunderschöne och Scheibenpflug/Ipanema var de enda två placerade ekipagen. Det skilde 0,2 poäng mellan klubbkompisarna.

I lagtävlingen kom inte Gnesta RK med det bästa laget och den andra Gnestaklubben, Hästhusets kusk- och ryttarförening, var med på anmälningslistan men kom inte på start. Gnesta slutade femma medan Skästa vann före Strängnäsklubben Gripen.

I de övriga klasserna blev det emellertid många fina framgångar, låt oss avklara dem i kronologisk ordning, först i lilla ridhuset:

Maggan Osmund Magnusson och Cantaluppi Från Gnesta ridklubb gjorde personbästa i medelsvår C:1 och kom tvåa med en 70-procentsritt.

I lätt C:1 segrade Gnesta RK:s Therese Bjerketorp på Nådhammars Baronessa både på lördagen och söndagen. Ekipaget summerade först 72.407 och toppade det med 73.704 – och ställde även upp i klassen över. Här var Hästhusets Julia Åström fyra första dagen.

Just snäppet från att bli placerad var även Gnesta RK:s Irina Jörgensen i lätt B:1. I den klassen har vi ÖSLR:s Sofie Åström Ohlinger på femte plats under söndagen och Smedstorps Sara Wenjedahl trea i lätt A:1.

Så här såg det ut placeringsmässigt i det vackra stora ridhuset:

I lätt A:3 var Kiladelens Karin Lindeskov femma på sin Belle-Dolly Parton.

Johanna Theorén var sexa på Cassis 74 i medelsvår C:1.

Söndagens lätt A:3 bjöd på en fin framgång för Smedstorp i form av Nora Lund på Pandora, som var tvåa – och där var det tätt i toppen. Bästa Gnestaekipage i denna klass var Hästhusets Therése Betnér. Från samma klubb kom Ida Rehnström femma i medelsvår C:2.

Så slutade Medelsvår B:4

1) Lisa Cruz, Norrby Ryttarsällskap, T´odor, T 69.130 procent, 2) Louise Magnusson, Skästa Ridcenter, Davinjong, 67.065, 3) Kari Moum Gustafsson, Wisby, Independence, 66.630, 5) Emelie Brolin, Gnesta Ridklubb, Dalwhinnie, 65.326, 7) Susanne Scheibenpflug, Hästhusets Kusk-och Ryttarförening, Ipanema SB, 64.565, 8) Mia Granqvist Stigvert, Gnesta RK, Pinot Rouge, och Ingrid Jerlin, Skästa, Diablo, 64.130, 19) Ofelia Lönn-Kujala, Gnesta RK, Lexica, 56.630.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

Gnesta ridklubbEmelie BrolinDressyrridsport sport
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka