Många golfentusiaster håller på att putsa på sina attiraljer inför den kommande säsongen. Men en del har säkert inte tänkt på att det även gäller att förbereda kroppen för att den ska hålla en hel säsong.

Janne Kjellwall är sedan 2014 åter pro på Strands Golfklubb efter några år (2011–2013) på Eskilstuna Golfklubb. Han har snart 35 år i branschen och vet vad som krävs för att förebygga skador.

– Mycket handlar om sunt förnuft. För innan du ger dig ut första gången måste du ha börjat röra på dig genom promenader, börjat svinga klubbor, gå i backe men även gjort stretchövningar. Och när du sedan kommer ut på banan kan du inte komma ut ouppvärmd, säger Janne Kjellwall som även är utbildad idrottslärare.

Artikelbild

– Det finns statistik på att golfare som varit ute några gånger i veckan också förbättrat sin syreupptagningsförmåga. Ofta går golfare en runda på fyra–fem timmar så helt klart är det hälsosamt att vistas ute på banan. I golf är dessutom skaderisken väldigt låg.

Om du vill undvika onödiga skador och samtidigt få möjlighet att slå både längre och rakare slag ska du se till att ta del av Janne Kjellwalls tips innan då går ut på rangeträning eller sätter i gång med spel.

För om du inte redan är noggrann med uppvärmning och förberedelser kan dessa tio minuters aktivitet göra underverk. Syftet med övningarna är att öka kroppstemperaturen och pulsen en aning eftersom kalla muskler skadas lättare och fungerar sämre.

– Det räcker alltså inte med full värme i bilen på vägen till banan, säger Janne skämtsamt.

Artikelbild

Med en lätt temperaturhöjning följer effektivare muskler, bättre koordination och funktion. Dessutom minskar risken för muskelbristningar. Uppvärmda muskler och leder ger ökad rörlighet, större rörelseomfång och därmed bättre tempo och timing.

– Att värma upp med två klubbor är inget jag personligen rekommenderar. Det kan bli för tungt för vissa spelare och dessutom aktiveras inte de snabba typ 2-fibrerna i musklerna optimalt. Tester har också visat att utslagen på ettan blev kortare, säger Janne Kjellwall.

Artikelbild

Är du inte redan en golfare, och är sugen på att testa, är det bara att ta kontakt med din närmaste golfklubb.

– Det är bara att fråga efter kursprogrammet för nybörjarkurserna sätter igång i april och där kan det vara ungdomar, medelålders och äldre och det är det som är det roliga i mitt jobb. Jag brukar säga att jag utgår från att de inte kan något om golf och då blir de glada, säger Janne och skrattar.