Poya Asbaghi, tränare i IFK Göteborg.

Göteborgstränaren: "Nyköping har visat att de kan slå allsvenska lag"

Fotboll

Från ett skönt Portugal till ett förmodat blåsigt Rosvalla. Kontrasterna för IFK Göteborg är stora när man på söndag ska ta sig an division 1-laget Nyköping – och pratar omedelbart om att undvika underskattning.

Poya Asbaghi tillträdde som oprövad tränare på högsta elitnivå när han kom till IFK Göteborg inför den förra säsongen.

Uppdraget att förändra sättet att arbeta och spela fotboll på har inte varit lätt. Det blev en elfteplats till slut, efter en vinglig resa.

– Ett roligt projekt samtidigt, att komma till Göteborg och ändra den fotboll som bedrivits där länge, att komma med något nytt. Att dessutom ha allsvenskans yngsta lag att jobba med gör det till ett intressant och roligt projekt, säger Poya Asbaghi.

Han konstaterar också:

– Klart att det är en stor omställning för mig med mycket uppmärksamhet, det mediala, IFK Göteborg är ju på många sätt Sveriges största klubb med allt vad det innebär.

Det har varit jobbigt för dig?

– Så här är det alltid inom fotbollen. För alla lag går det upp och ner, men vårt unga lag visade att de kunde hantera trycket till slut, så det finns bara gott att bära med sig.

I tisdags kom laget hem från träningsläger i Portugal.

– Ett av de bästa läger jag varit på. Allt var grymt fram till den sista matchen då vi spelade på en väldigt dålig plan. Dessutom var det en besvikelse att vi inte kunde avsluta som vi ville, vi måste få i gång anfallsspelet bättre om vi ska kunna slå Nyköping, fastslår Asbaghi.

För han menar att det inte är så "bara" att besegra ett mittenlag i division 1.

– Klyschigt att "aldrig underskatta motstånd", men Nyköping har visat i cupen att de kan slå allsvenska lag, så sent som i höstas. Nu har vi en tränare också som mött Nyköping, säger Asbaghi, om nye assistenten Ferran Sibila som i fjol var hos det Gif Sundsvall som Bissarna då slog ut i cupens andra steg.

Vad har hans intåg betytt för laget?

– Vi är synkade i hur vi vill spela fotboll. Vi har fått en stab, och spelare, som är väldigt inställda på hur vi ska spela fotboll. Det har blivit en ännu tydligare röd tråd.

Finns det egenskaper du skulle vilja addera till din spelartrupp?

– Vi tittar efter förstärkningar till centrallinjen hela tiden. Men vi hoppas på att utvecklas i vårt spelsätt, då utvecklar vi även spelare som har en väldigt ljus framtid.

Supportrarna drömmer om Sebastian Eriksson?

– En viktig spelare på många sätt, men vill det sig illa blir han borta mer än halva serien. Så på sikt hoppas vi, men i år kan vi inte kräva så mycket.

Hur viktig är cupen för er nu?

– Det är vår kanske enda realistiska chans att slåss om en titel och cupen har historiskt sett alltid varit viktig för IFK Göteborg.

Vad känner du om gruppen ni hamnat ni?

– En av de mest intressanta grupperna. Två allsvenska lag, vi får ett derby och så Nyköping från division 1 norra, en serie där vinnarna visat historiskt att de oftast är bra rustade för spel i superettan och även allsvenskan. En jättetuff grupp, alla skulle kunna gå vidare.

Men ni kommer ha gott stöd från läktarna även här?

– Det är storheten med IFK Göteborg, om vi så är i Portugal och möter ett koreanskt lag så har vi fans var vi än är.

Hur ser förutsättningarna ut inför resan till Nyköping?

– Carl Starfelt är inte tillbaka efter operation. Erik Dahlin, målvakt, är borta. Alhassan Yusuf tränar igen, men är högst osäker inför matchen. Vi åker upp på lördag och kommer sakta men säkert förbereda oss för hur Nyköping kan ställa upp, vi hinner prata om dem och fokusera mer på dem ju närmare matchen vi kommer.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Nyköpings BISSportSvenska Cupenfotboll
Relaterat