Redan från start satte Griparna tonen på matchen. Alla de fyra första heaten hade en Gripförare först över mållinjen. Extra kul att reservföraren Christoffer Selvin var en av dessa segrare. Han vann första reservheatet (för övrigt sedan även det andra) och såg tillsammans med Alex Edberg till att Griparna fick betydligt bättre utdelning på reservförarplatserna än i onsdagens möte.

– Alex körde bättre i dag. Han tog bara två poäng men var ändå med och ställde till det för de andra, säger lagledare Anders Fröjd.

Efter sex heat kändes det som att Valsarna var på väg in i matchen. Då slog Linus Eklöf och Oliver Berntzon till och fixade en 5–1-seger i sjunde heatet. Sedan var egentligen Griparna aldrig riktigt hotade. Så fort hemmalaget tog fick poängövertag i ett heat svarade Griparna i det påföljande.

Artikelbild

Alex Edberg körde bättre på torsdagen – men kraschade i elfte heatet.

– Vi var mer fokuserade. I går (läst onsdag) testade flera förare lite. Även jag var mer fokuserad. Nu var det skarpt läge, säger lagledaren Anders Fröjd.

Griparnas heatledare Peter Ljung, Timo Lahti och Oliver Berntzon släppte in många före sig. Ljung körde fullt, maximala tolv poäng på sina fyra ordinarie heat. Lahti tappade bara en poäng, hade elva, Berntzon hade 10+1 alltså egentigen elva han också.

– Alla gjorde ett jäkla bra jobb, säger Peter Ljung.

– Jag trivs bra här, har ju kört för dem tidigare. Banformen passar mig, fortsätter han.

Artikelbild

Peter Ljungs motor gick lite sisådär innan första heatet – innan omstarten. Då var det uppvisning som vanligt.

Matchen kunde ha varit körd redan efter det andra reservheatet, matchens elfte. Griparna hade nämligen 5–1 på gång då Alex Edberg i ledning fick ett kast och for in i luftstaketet. Heatet slutade 3–3 ändå eftersom Selvin tog omstarten och vann före de två Valsförarna.

– Just nu har jag ont överallt. Och jag är lite yr, säger Alex.

Artikelbild

Berntzon och Eklöf har kört nästan hela säsongen ihop – den korte och långe föraren trivs bra på banan.

– Jag flög över styret och slog båda benen i styret.

Att hemmalaget hade graderat upp sitt lag med Tomas H Jonasson hade ingen betydelse. Griparna vann större än på onsdagen då det slutade 40–50.

Artikelbild

Coolast på Tallhult: Griparnas ordförande Percy Lundkvist.

– Jonasson räcker inte till mot Timo, Peter och Oliver. Det är bara Pontus Aspgren som gör det, Men han kan bara ta 18 poäng säger lagledare Anders Fröjd krasst.

Fröjd garanterar att det nu blir final.

Artikelbild

Tack för den femettan. Oj, vilken parspeedway Oliver Berntzon och Linus Eklöf visade upp. ”Vispen” fick med sig Eklöf och då var det två VIKTIGA 5–1-segrar i deras två första framträdanden.

– Vi tappar inte 20 poäng hemma, säger han.

Detta trots att Timo Lahti inte kommer att körde då eftersom han är på stortävling i Ryssland. Kevin Wölbert ersätter. Återstår att se om Alex Edberg är frisk nog från kraschen.

Artikelbild

– Annars kan jag ta in William Björling och köra riders på honom, funderar Fröjd.

Även Peter Ljung räknar med att laget inte kommer att tappa returen.

Artikelbild

Timo Lahti är något av det proffsigare man träffar på i en speedwaydepå. Och så är det koncentration från första heatet också – och en trepoängare.

– Det kommer vi inte att göra.

Vilka vill du möta returen?

– Motala är en mycket roligare bana än Kråkvilan (i Norrköping). Så jag säger Piraterna.