25-årige Berntzon kan, om det vill sig riktigt väl, summera en på lagnivå maximalt framgångsrik säsong. Hans elitserieklubb Dackarna har förutsättningarna för att landa ett sjätte SM-guld lite senare i höst (det senaste 2007) – även om världsföraren Patryk Dudek skadade sig illa tidigare i veckan – och hans Griparna är rent sportsligt 30 heat från allsvensk finalseger. Och Nyköpingslaget har ju tidigare kommunicerat vad de vill framöver.

– Vinner vi vill vi gå upp i elitserien, har ordförande Percy Lundkvist sagt.

SN-sporten når Griparnas succéförare under, så att säga, lugnet före stormen. Och dagen efter den första av flera slutspelsstormar på kort tid.

– I dag (läs i onsdags) är man ju inte i speedwaybubblan. Jag har i alla fall varit ute och sprungit – jag gillar ju att träna – och även sett till att fylla på depåerna med bra mat och vila, säger Berntzon, vars Dackarna under tisdagen slog Västervik i den första av två SM-semifinaler (49–41).

Han själv levererade en körning som tydde på tvåsiffrigt i den egna kolumnen – men en nolla i sitt sista heat gjorde att det landade på nio. Och det landade alltså även den lagmässiga differensen på, inför returen mot ett Västervik som är starka på sin hemmaoval.

– Vi hade lite oflyt och hade lika gärna kunnat vinna med 16. Det gick inte riktigt vår väg.

Oflytet blev extra tydligt när nämnde Dudek – vinnare i senaste GP-deltävlingen – i det elfte heatet krokade ihop med Västerviks (tillika Griparnas gästförare) Peter Ljung. Kraschen medförde en bruten högerarm på Dudek – säsongen sannolikt över – medan "Kung Ljung" kunde köra vidare. Men trots att landslagsmeriterade Ljung körde både ett och två heat efter olyckan i det elfte förefaller det vara viss osäkerhet kring hans status inför Motalamötet. Så låter det i alla fall på Oliver "Vispen" Berntzon.

– Vi har inte fått något besked om han kommer att stå över efter kraschen i Målilla. Men det avgörs väl under kvällen här (läs onsdagskvällen), sa Vispen under onsdagen.

SN-sporten försökte vid flera tillfällen nå såväl Ljung själv som lagledaren Anders Fröjd under onsdagskvällen – utan resultat. Måhända en mörkning från Griparna nu när det är finaldags.

– Jag har faktiskt inte hört något. Så då ska det väl vara okej – jag tror inte Ljung vill ligga hemma och sparka, sa i alla fall ordförande Percy Lundkvist under onsdagskvällen.

Vispen kunde i alla fall tala gott om en eventuell ersättare. Polacken Marcin Nowak, närmare bestämt. Lagledare Fröjd har tidigare beskrivit honom som startsnabb och tuff, ungefär som fjolårets succépolack Oskar Fajfer som till den här säsongen fick elitseriekontrakt med Lejonen (Fröjds andra klubb).

– Han kan ju stiga in – och jag tror fortfarande på detta. Med eller utan Peter Ljung.

När Berntzon tog sig an Dunteberget i Motala under grundserien hade han en stor kväll. Milt uttryckt. Då dunkade han nämligen till med fem raka heatsegrar – kryddat med en tvåpoängare i det avslutande nomineringsheatet. 17 inkörda av 18 möjliga med andra ord.

– Det blir en svår nöt att knäcka, skrattar han.

Att finalmotståndet Piraterna har en svår nöt att knäcka i form av Griparna framgår av Berntzon-citatet i rubriken ovan.

– Det är ju bara att titta på hur resultaten under säsongen sett ut. Samtidigt vinner man inte enbart på favoritskap, avslutar Vispen inför torsdagens finaldrabbning i Motala.