Oliver "Vispen" Berntzon är den största anledningen att Griparna går in som favorit i SM-slutspelet – till att börja med den första semin borta mot Valsarna på torsdagskvällen. Foto:

Griparnas tre toppar Ljung Lahti och Vispen bet ifrån i genrep

Speedway

Rycket från segermaskinen Griparna dröjde i torsdagens allsvenska semifinal mot ett Valsarna som blev försvagat under matchdagen. Men gästernas tre toppförare Timo Lahti, Peter Ljung och inte minst Oliver "Vispen" Berntzon stod i en klass för sig och avgjorde till solklar 50–40-seger.

– Reservheaten blir viktiga om vi ska kunna vinna i Hagfors.

Det sa lagledaren Anders Fröjd till SN-sporten innan onsdagsmatchen som egentligen handlade mycket om att hitta rätt inställningar på Tallhult inför torsdagens semifinal – även om det kan bli betydligt blötare då.

Rutinerade Andreas Westlund, som hade en svag säsong i Griparna, vann bägge reservheaten för sitt nuvarande lag Valsarna; 9–3 där Christoffer Selvin tog alla tre i sin första match för Griparna. Selvin är ersättare för William Björling, som just har genomgått en läkarundersökning – men inte är aktuell för en återkomst redan till torsdagskvällen.

Selvin var i backen både i första reservheatets första sväng och i heatet innan långa pausen, men reste sig till elfte – så det ska inte vara någon fara alls.

Magnus Karlsson brukade kunna blixtra till – men det var några år sedan. Nu klev han in i stället för vassa kortet Tomas H Jonasson. Här tappade Valsarna en handfull poäng och det är lätt att räkna ut att det hade blivit betydligt jämnare annars.

Av Griparnas tre vassaste kort körde Peter Ljung fullt, 14+1. Timo Lahti tappade två pinnar mot Lasse Fredriksen och Pontus Aspgren men fick köra nomineringsheatet och vann det efter fin paråkning med Ljung. SM-silverkillen Oliver Berntzon gjorde som Ljung. Han körde fullt; 11+1 på fyra heat.

– Det kändes väl bra från början till slut. Men det var väl som ljung sa; väldigt mycket av just genrep över den här matchen, säger "Vispen" efteråt.

Underlaget är ju rätt sandigt, hittade ni rätt inställningar i starterna?

– Jo, det gjorde vi väl, sedan får vi se om de gör banan likadan i morgon kväll och om regnet spelar in.

Tomas H Jonasson kommer in i Valsarna till torsdagskvällen, kan det bli tufft då?

– Det kan det absolut bli om någon i vårt lag får problem, men kör vi bara på som vi brukar ska det inte vara några större problem hoppas jag.

Linus Eklöf körde in 6 poäng, men ett par heat mot Jesper Persson som inte räckte till. Junioren Emil Millbergs 3+2 är helt okej.

Väderprognoserna inför torsdagskvällen har varit väldigt skiftande, med varierande mycket regn. I skrivande stund ska det regna på morgonen och fram till elva på förmiddagen och håller just den prognosen kan det bli riktigt bra förhållanden för speedway...

Valsarna–Griparna 40–50

Valsarnas individuella poäng: Pontus Aspgren 11, Andreas Westlund 8+1 bonus, Ludvig Lindgren 7, Lasse Fredriksen 6, Jonathan Ejnermark 5+1, Magnus Karlsson 2, Jesper Persson 1+1

Griparna: Peter Ljung 14+1, Timo Lahti 13, Oliver Berntzon 11+1, Emil Millberg 3+2, Linus Eklöf 6+1, Christoffer Selvin 3, Alexander Edberg 0.

Publik: 135.

SVALJAKTEN

Peter Ljung 3

Fyra treor och grymt snygg parkörning i nomineringen.

Oliver Berntzon 2

Allsvenskans största plusvariant fortsätter imponera.

Timo Lahti 1

En riktig kämpe som även han hittade inställningarna.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

GriparnaSportspeedway
Relaterat