Det var väl bara ”oraklet” LG Jansson som nämnde att Nyköping borde lira i allettan.

– Jag får hålla med om det med vår anläggning, sa Gripentränaren Oscar Jernström kort.

Sedan fortsatte snacket om Hudiksvall som den stora favoriten, Huddinge som andrahandstippat. I spannet tre–fyra i tabellen nämndes Visby Roma och Väsby.

Artikelbild

Hans lag blir favorit i höst. Minst sagt initierade LG Jansson intervjuar Hudiksvalls rutinerade tränare Lars Lövblom.

Ska man hacka fram en enda favorit till den där femteplatsen, som också leder till allettan efter jul, blir det snarare Segeltorp än etablerade hockeyorter som Nyköping och Enköping.

De stora seriefavoriterna blir inte oväntat Hudiksvall och Huddinge. Lars Lövblom, som kommer från Brynäsorganisationen, gör tredje säsongen som tränare i Hudik. Lövblom har mera allsvensk rutin i laget än någon annan klubb i östra hockeyettan som har genomgått en föryngring senaste åren med en medelålder kring 22–23 år.

– Det är klart att det är bra med våra spelares erfarenhet från högre serier och siktar fortsatt uppåt. Det finns fyra bra lag i serien som jag ser det, vi ska inte glömma Visby och Väsby. Men ska vi vinna serien så måste man förbi Huddinge – och det är det vi siktar på, säger Lövblom.

Bra grundserie och sämre i allettan har det varit för hans del.

Artikelbild

Skrälläge? Nyköping Gripens tränare Oscar Jernström kunde smyga i skymundan bakom favoriterna till allettanplatser som här Huddinges tränare Fredrik Mälberg och Visby Romas sportchef André Lundholm.

– Vi hade två svackor i allettan och Huddinge bara en. Det blev avgörande och det är något som vi måste få bort den här säsongen.

Om att sju av tränarna favorittippar Hudik säger han:

– Det är trevlig läsning. Och det är bara positivt att bli sedda här i ambitionen att få Hudiksvall på hockeykartan, säger Lövblom och kritar dit ett nytt streck efter det egna laget.

Före detta Nyköpings Hockey-tränaren Fredrik Mälberg har intressant nog gått den motsatta vägen för att nå framgång, inte värva etablerade spelare – utan unga killar som är beredda att göra några hundår för att kunna bli riktigt bra.

– Vi har kommit till ett vägskäl där vi vill jobba med folk som har ambitionen kvar. Att spela i division 1 och behöva jobba kräver mycket och vi tränar mycket hårdare än de flesta andra lag. De som kommer hit lägger kanske ner två år med den här tuffa kombinationen för att sedan gå vidare.

Bara åtta spelare är kvar sedan förra året och Huddinge har resultatmässigt inte alls samma nivå som försäsongen 2017:

– Man ska torska i träningsmatcher. Men vi kommer på sikt att bli mycket bättre än förra året.

Mälberg beskrivs ofta som en hårding,

– Det får jag alltid dras med. Men jag har en hög målbild.

Vilda Väsby ska försöka upprepa succén från förra säsongen, fyra i grundserien då och en del smarta värvningar.

– Det är ganska många nya att spela in, men kan vi bara få ihop laget ska det bli allettan i år också, det tror jag absolut, säger tränaren Viktor Tuurala.

André Lundholm, som har varit tränare men numera är sportchef i Visby har även han en del nytt men kontinuitet på ledarsidan:

– Plus att Hans Särkijärvi är med och hjälper till när han har tid. Meningen är att det ska bli mera teknisk hockey än förra året; enda sättet att rå på Huddinge och Hudiksvall att utveckla den biten, säger Lundholm

Segeltorp har fått hela sju spelare från Huddinge inklusive stjärnor med division 1-mått mätt som Måns Krüger. Tränaren Mikael Österblom var faktiskt lite överraskad att laget gick upp.

– I kvalserien satte vi defensiven efter att ha varit bra offensivt.

Snacka om prestigematch då Huddinge väntar.

– Svårt att tippa serien men vi vinner premiären, sammanfattar Österblom.

Mera detaljer och kommentarer från lagen senare i veckan.Då även med en intervju med Nyköpingsanfallaren Gilito Garcia, som var med på träffen.