Foto:

Gripen laddar för avgörande – jagar fortfarande spelare

Hockeyettan

Nyköping Gripen har hamnat i ett vanskligt läge där förlust i onsdagskvällens svåra bortamöte med Vallentuna troligen innebär ett helt avgörande hemmadrama om att undvika kvalserien. Tränaren Torbjörn Johansson tycker sig se ett lag som ändå gillar läget.

– Ja, jag har inte känt stress eller press, utan en grupp som har mått bra än då länge. Vi har i vissa matcher blivit oerhört hårt straffade för våra misstag men lärt oss lägga förra matchen bakom oss och hela tiden vara positiva fast nästan ingenting studsar med oss just nu. Det underlättar så mycket, säger Torbjörn Johansson.

En del av det positiva har gruppen hämtat i att det faktiskt fortfarande finns en knapp men klar chans att ta sig vidare.

– Vi vill självklart i första hand säkra kontraktet. Det är fullt fokus på defensiven. Samtidigt är det en knepig serie. Två vinster kan ju räcka till playoff.

Vad är nyckeln mot Vallentuna som brukar skjuta rätt mycket och vara frejdiga hemma?

– Viktigt att inte bjuder på nånting – framför allt får vi inte ge dem 2/1- och 3/2-lägen i spelvändningar. Hålla dem på utsidan så de inte får skott i slottet och att undvika utvisningar då de har en rutinerad och målfarlig femma.

Vallentuna har strategiskt gjort detta till en gratismatch och det förväntas för en gångs skulle rätt mycket publik nu när laget dessutom har en bra chans att nå ända till playoff.

– De kommer vara revanschsugna efter vårt senaste möte (den enda matchen där allt har studsat Gripens väg med 7–2-seger till sist, vår anmärkning). Så det kommer bli tufft.

Tränaren konstaterar att tappet av förstecenter och motsvarande kvalitetsspelare på backsidan har slagit hårt.

– Men det var väntat, så hade alla lag reagerat om de hade tappat motsvarande spelare. Samtidigt får man vara glad för Albins skull – och så är det lika tråkigt för Emil, konstaterar Torbjörn.

Albin Ivarsson Hamberg har bra plus/minus i Vita Hästen medan Emil Karlsson opererar sitt knä i mars.

Ändå nar det funnits jättelägen att ta den här serien, som är jämn men har en rätt svag topp. Ta bara när 2–1 mot Hammarby inför över 3500 åskådare blev till 2–3.

– Mm, så har nästan hela våren har varit. Då är det så svårt att göra jättestora förändringar taktiskt eller i uppställningarna.

Så du vaskar inte om helt i laget inför Vallentunamatchen?

– Nej, det blir inte så stora förändringar. Sedan har vi en plan B och C, men i grunden tycker jag att vi har två–tre kedjor som egentligen fungerar rätt bra just nu.

Även fast det bara återstår två matcher skulle Torbjörn inte tacka nej till en injektion i form av en sista minuten-värvning. Det var vid tidig eftermiddag på tisdagen ännu oklart om det skulle dyka upp någon.

– Jag har inte stängt några dörrar, så allting kan hända. Men å andra sidan har vi tittat efter någon förstärkning sedan i julas. Det har varit nära, som en spelare som var klar, skulle spela en match till med sitt andra lag och sedan blev skadad.

Blir det några NH Ungdom-juniorer i Vallentuna?

– Victor Groth har ju kommit in och gjort det bra och han spelar i morgon. Sedan beror det lite på hur det ser ut på träningen.

Striden om serieseger och playoff

Det är fortfarande hela fyra lag som kan vinna serien med två omgångar kvar då 25 poäng och skaplig målskillnad kan räcka.

Sollentuna kan med sina 20 poäng och en match mera spelad inte vinna serien men är i praktiken klart för fortsatt division 1-spel.

Gripen måste vinna både borta mot Vallentuna och hemma mot Hanviken, förbättra målskillnaden och ha flyt med andra resultat som att Nacka måste plocka poäng hemma mot Hammarby.

Striden om förnyat division 1-kontrakt

Här ska Gripen – till skillnad från den ovanstående striden – hoppas stenhårt på att Wings slår Hanviken i Tyresö. Klarar det förstärkta och rätt formstarka Märstalaget detta så behöver Nyköpingsklubben inte ta en enda poäng till.

Om Hanviken tar poäng måste Gripen ta lika många mot Vallentuna för att vara helt klara.

Om Gripen inte lyckas med det kommer striden om att undvika ovisst kvalseriespel gå till en oviss helt avgörande match hemma mot Hanviken på söndag. Det är ett mycket möjligt scenario att det kan avgöras i förlängning eller straffdrama.

Det är redan klart att Nacka – liksom förra säsongen – spelar i kvalserien. Där ansluter Eskilstuna Linden, Segeltorp och Trångsunds IF och ytterligare ett lag.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Nyköping Gripen HCIshockeySport
Relaterat