– Intressanta spelare som trots sin unga ålder har värdefull erfarenhet – i Lindbloms fall av både allsvenskan och kvalserie. De vill verkligen någonting med sin hockey och har inställningen som är viktig för en klubb att lyckas långsiktigt, säger Mathias Löf som jobbar i sportgruppen och har goda kontakter med Valbo.

Centern Marcus Lindblom gjorde 20 matcher för Västervik i hockeyallsvenskan förra säsongen och gjorde där tre poäng när Smålandslaget vann kvalserien.

Den 23-åriga Brynäsfostrade spelaren var under hösten kapten i Gripens seriekollega Valbo, som slog Gripen i de bägge inbördes mötena och därmed tog hand om platsen allettan i stället för Nyköpingsklubben. I Valbo blev det 29 poäng på 36 seriematcher.

Artikelbild

Marcus Lindblom, som är bror med Philadelphia Flyers-proffset Oskar Lindblom, är till synes ett klipp för Nyköping Gripen. Tillsammans med Albin Ivarsson Hambergs tillbakagång finns det flera spelskickliga spetscentrar i laget.

Det andra nyförvärvet är backen Pontus Broeng, som var en Valbos mest framträdande backar med 20 poäng. Han fyller 23 år i juli och har också Brynäs som moderklubb – har även representerat Borlänge i hockeyettan.

– Jag är väl en tvåvägsback som lutar lite mera åt det offensiva; fick lite mera utdelning förra året än tidigare och växte väl in i kostymen. Visst är det viktigt för framtiden att jag fortsätter att göra poäng om man inte är jättestor som back, men annars sätter jag laget ganska högt, säger Pontus Broeng.

Han gillar att det blir en hel kvartett Valbokillar som kommer ner till Nyköping – där han liksom Lindblom pekar på träningsmöjligheterna i Rosvallaområdet som ett annat skäl till att välja Gripen framför rätt många andra intressenter.

– En liten trygghet från start, säger Broeng.

– Bara en fördel, kul att känna lite grabbar redan när man kommer ner i augusti, säger Lindblom.

De kommer fram tills dess träna fem gånger i veckan, mycket crossfit.

– Jag och Otto (målvakten Bäcklin) och Lindblom tränar ihop med en crossfitsnubbe fem dagar i veckan. Det är tufft men jag är van med det nu – efter det att Valbo testade crossfit inför förra säsongen.

När Valbos ekonomi gjorde att det blev division 2 skulle karriärerna inte må bra av att stanna kvar.

– Jag började direkt kika runt i kring i Sverige, hade andra alternativ – men Nyköping var BRA. Själva staden och allt kring de dubbla hallarna med gym och andra träningsmöjligheter ger bra förutsättning, säger Broeng.

Hur var Brynäs juniorskola?

– Det var hårt direkt ända från U16, men man kom in i det – en bra skola. Nu är jag van att köra hårt, även på sommaren.

Marcus Lindblom är en spelskicklig center som gör många assistpoäng; eftertraktad spelartyp minst sagt.

– Men det de har på gång känns jävligt intressant, i en fin anläggning och fin stad.

Vad var dina intryck av Nyköping som lag när ni mötte dem?

– De verkar ha många bra spelare som också vill uppåt, sådana som Albin Ivarsson Hamberg som jag mötte även med Västervik mot Hästen. En del i att jag tycker att det känns så intressant.

Liksom Ivarsson värvades han alltså av en allsvensk klubb och började producera i den lyckade kvalserien.

– Tiden i Västervik var lärorik; allt i allsvenskan är ett steg upp – men jäkligt roligt att få chansen. Det är väl dit jag vill igen som spelare...