Ett alldeles nytt namn har alltså uppenbarat sig vad gäller Gripens ambition om att bredda och stärka upp de defensiva leden. Namnet är Carl-Johan Bern, som fått sin hockeyfostran i Djurgården. Den gångna säsongen spenderade 20-åringen i Karlskronas J20-lag. Den individuella statistiken skvallrar om en back som prioriterar defensiven. Klubbens ordförande Eriksson känner inte till någon direkt spetsegenskap.

– Han är en Stockholmskille som sökte sig vidare från Haninge, så han spelade mot oss i en träningsmatch på försäsongen. Han hörde av sig och har gjort en träning med oss hittills, sa Eriksson under fredagskvällen.

När det gäller truppens äldste spelare, 28-årige Freddie Byström, är han definitivt borträknad från den kommande matchveckan. Den högerfattade backen utgick tidigt i genrepet mot Hammarby tidigare i veckan med befarad nyckelbensskada.

– Han uppsökte sjukhus i torsdags. Han har gjort en vanlig röntgen som inte gett något svar – men väntar fortfarande på magnetröntgen, rapporterar Eriksson, som i alla fall utesluter Byström i kommande veckas tre seriematcher.

Eriksson talar i termer av en kortsiktig ersättare till Byström – eller långsiktigt i värsta fall. En av dessa kan vara Viktor Bemström, som provtränat med Nyköpingslaget den senaste tiden.

– Vi vill ha med honom och kommer ge honom ett skriftligt förslag. Han inväntar också ett erbjudande från en klubb i södra hockeyettan, säger Eriksson.

Storväxte backen Albin Nordvall kommer att stanna tills vidare med anledning av osäkerheten i backbeståndet.

– Vi förlänger hans tryout-kontrakt kan man säga. Han vet om vår situation.

Det är alltså en del frågetecken som ska rätas ut framöver. Några som har rätats ut är att forwarden Kristoffer Berggren Eklunds tryout-kontrakt inte omvandlas till en permanent variant.

– Han kommer inte att ingå i grundtruppen men kan ta chansen att spela och träna med juniorerna, om han vill.

En annan testforward, spanjoren Carlos Quevedo, är inte avskriven. Han tvingades fara hem till Spanien en sväng av familjeskäl men vänder tillbaka och återupptar sannolikt träningen med Gripen.

– Men han har nog en del att ta igen med träningen, säger Eriksson, som vidare rapporterar att forwarden Jakob Wallin, som tränat med laget ett par gånger, är avskriven.

Eriksson känner stor tillförsikt inför måndagens stentuffa premiär borta mot Huddinge, men också viss huvudbry kring backläget.

– Vi håller ögon och öron öppna och stänger inga dörrar. Men det är ont backar, inte minst de med rutin som vi skulle behöva, avslutar Eriksson.