– Jag hade egentligen två år kvar på mitt kontrakt när det blev som det blev senast (NH gick i konkurs och hockey i Nyköping startade om med Gripens A-lag i division 4 och NH Ungdom) men trivdes bra här. När det dessutom finns alla faciliteter för att kunna bedriva en bra verksamhet så kändes jätteintressant när Niklas (Eriksson, ordföranden i NH Ungdom) ville ge min den, säger Fredrik Mälberg.

Du är känd för att köra mera fysträning i allmänhet och skridskoåkning i synnerhet än de flesta andra tränare på den här nivån – är det så?

– Har du som jag en hög målbild så måste kravbilden på spelarna vara på den nivån – så är det väl i alla hockeylag som vill någonstans. Jag är nog inte hårdare än någon annan men gör upp en plan och följer den.

Artikelbild

| Fredrik Mälberg utstrålade inspiration inför sin nya roll i Nyköping.

Planen handlar inte om att vara toppade i september.

– Nej, det handlar om att lägga en grund med en pulserande träning för att förbereda laget för att hålla på länge under säsongen. Det är väl det som jag tycker att jag har lyckats bäst med som tränare.

Fakta som talar för detta är fyra kvalserier med Huddinge, playoff 3 i NH, playoff 2 med Tranås och nu senast nära kvalserien igen med ett Huddinge där i stort sett två femmor med skickliga toppspelare fick lämna inför förra säsongen – flera av dem är tillbaka nu.

– Jag ville ha spelare som verkligen brinner för det och har ett driv och engagemang. Det var nära där i playoff 3 mot Boden. Ungefär den känslan i laget och med de här yttre förutsättningarna är det jag tycker borde locka spelare som vill någonstans med sin hockey.

Undertecknad trodde att det skulle bli jobbigt för Huddinge på hösten.

– Men det trodde inte jag, ler Mälberg.

Inkörningssträckan var imponerande kort med ett yngre, hungrigare men mindre erfaret lag med lägre lönebudget.

– Jag ville ha in nytt blod med spelare som hela tiden drev på varandra och skapade nya vinnare – att det sedan också blev så var väldigt tillfredställande, ler Mälberg där ha sitter på en hög stol och är tillbaka i en omklädningsdel som var anpassat för allsvensk standard när den stora hallen byggdes.

– Många rynkade på näsan och undrade vad vi höll på med, men jag tycker vi bevisade att vi gjorde rätt.

Framför allt fortsatte detta yngre garde att spela Huddingehockey, där man fyller på med mycket folk och är desperata framför målet när laget har hugg.

– Det är en vinnarkultur som ligger bakom det där – och den skapas när man har spelare som vill tävla på varje träning.

Ska Mälberg lyckas igen krävs det förstås ändå spelare med potential, både fler underskrifter från årets trupp och tillskott utifrån.

– Jag jobbar i min sportchefsdel av jobbet här – sammaupplägg som de tre senaste åren i Huddinge – dygnet runt för att hitta spelare just med de egenskaper som jag beskrev. Flera spelare har fått konkreta kontraktsförslag och det finns också vissa påskrifter, men vi vill ta det i rätt ordning.

Mathias Löf som nu lämnar över en del sportchefsuppgifter hade Mälberg som spelare senast och Gripens kapten Adam Thim fick sitt genombrott under hans tränarskap och följde med Mälberg till Hammarby.

Johan Mörnsjö ville du ha till Huddinge hela säsongen och fick till sist över honom – är han en av de klara?

– Inte ännu…men det är just en sådan spelare som jag vill ha in.

Division 1-hockeyn har blivit mycket snabbare de senaste åren.

– Ibland snabbare än kunnandet och då blir det inte bra.Jag står för en fartfylld, frejdig hockey och att skapa vårt eget spel. Men vi ska också krympa ytorna och göra det svårt för motståndarna.

Det krävs disciplin och tålamod, påpekar Mälberg.

– Jag vill framför allt att spelarna ska utvecklas åt rätt håll och att det är vi som ska sätta vår prägel på matcherna.

Mälberg utstrålar verkligen glädje över att vara tillbaka i Nyköping.

– Du behöver ett intresse och drag runt hockeylaget. I Huddinge kunde vi göra det hur bra som helst utan att få en rad i lokalpressen och inte jättemånga som kom och tittade, här är jag säker på att det skulle explodera om vi tar oss till playoff – och det är det vi siktar på att göra.