Äntligen kan Lukas Karlsson pusta ut

Tre dagar innan flytten till Norge inträffade katastrofen. Tvillingarna familjen Karlsson väntade föddes alldeles för tidigt.

Flytten från Danmark till Norge i somras blev verkligen inte som Lukas hade tänkt sig. Nu först är hela familjen samlad.

Flytten från Danmark till Norge i somras blev verkligen inte som Lukas hade tänkt sig. Nu först är hela familjen samlad.

Foto: K-G Z Fougstedt

Handboll2019-10-08 18:30

Efter massor av säsonger i den högsta danska handbollsligan med Viborg, Kolding och Ribe-Esbjerg stod det på försommaren klart att Lukas skulle fortsätta karriären i Osloklubben Baekkelaget. Danmark skulle bli Norge, Nyköpingskillens hustrus hemland. När tillökningen i familjen väntades skulle flytten varit genomförd.

– Tre dagar innan flyttlasset skulle gå åkte Ida in på sjukhuset, säger Lukas på telefon på väg till träning.

Tvillingarna Kristina och Texas föddes 15 veckor för tidigt.

– En vägde 770 gram en 880. Statistiskt är det bara 50 procent som överlever så tidig födsel, säger Lukas.

Han hymlar inte med att familjen haft en oerhörd tur i oturen. Av de barn som överlever så tidig födsel får många tyvärr hjärnskador. Men redan efter en vecka, födseln var 20 juli, stod det klart att Texas och Kristina inte hade drabbats av detta.

– Ida har varit kvar i Danmark fram till i lördags. Jag har varit själv med Oskar här. Men då var jag och hämtade dem. Så nu känns det jäkligt skönt.

Att Ida blivit kvar så länge i Danmark har med försäkringsfrågor att göra. Det eftersom de var inskrivna på sjukhuset där. Fast Lukas är ändå tacksam.

–  Man blir väldigt imponerad över det jobb som sjuksköterskor och läkare gör.

Nu äntligen kan familjen börja sitt nya liv i huset i Askim knappa sex mil sydöst om huvudstaden Oslo. Ett hus de köpte redan för ett år sedan.

Parallellt med denna födseldramatik skulle Lukas installera sig i sin nya klubb Baekkelaget. Redan en vecka efter den för tidiga födseln kunde han flytta över till sin nya arbetsgivare.

– Då hade vi fått reda på att barnen inte skulle få några hjärnskador. Det var skönt att kunna åka med det beskedet.

Även vad gäller arbetet i den nya klubben har allt gått bra. Laget har tagit sju av åtta möjliga poäng och ligger tvåa i tabellen. Lukas själv har gjort 21 mål på dessa fyra matcher, över fem i snitt. Assisterande tränarrollen har nästan gått över förväntan.

– Jag har nästan fått helt eget ansvar för anfallsspelet. Det har varit väldigt kul. Det är seriösa spelare i laget som vill framåt.

Han tror att de bästa norska lagen skulle klara sig bra i Danmark.

– Det som skiljer är att klubbarna inte har så många spelare från utlandet.

Även publikmässigt är det ojämnt. Storstadsklubbar har svårt att locka publik. 

– Det är något som man jobbar hårt med i Baekkelaget.

Nyköpingskillen har fått en bra start i sin nya norska klubb Baekkelaget.
Nyköpingskillen har fått en bra start i sin nya norska klubb Baekkelaget.
Karta: Askim
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!