Runt 900 ungdomar deltar varje år i Sverigecupen. Under tre dagar spelas drygt 120 matcher i vad som kan beskrivas som handbollens motsvarighet till ishockeyns TV-pucken.

Dessutom lockar Sverigecupen över 2 000 besökare från andra orter – per dag. Och omkring 900 av dem stannar över natten.

Cupen är med andra ord en av de absolut största i Nyköping. För att ro projektet i hamn krävs en rejäl arbetsinsats från arrangörsklubben IFK Nyköping.

Artikelbild

Runt tio miljoner kronor i ökad omsättning. Det innebär Sverigecupen för det lokala näringslivet, visar IFK:s undersökning, berättar Stefan Germerud, klubbchef på IFK Nyköping.

– Vi lägger ner ungefär 2 000 timmar av ideellt arbete i cupen varje år. Det handlar om allt från personal i tävlingsledningen till att bygga och riva läktare, berättar Stefan Germerud, klubbchef på IFK Nyköping.

Sverigecupen är ett exempel på den typ av evenemang som Mötesplats Nyköping vill se fler av. Orsaken är att evenemangen ger det lokala näringslivet ett ekonomiskt tillskott.

Med hjälp av kommunen och en modell från Göteborgs universitet, har Stefan Germerud undersökt vad Sverigecupen betyder ekonomiskt för Nyköping. Resultatet visar att det handlar om betydande inkomster.

Besökarna på Sverigecupen måste äta. En del av dem vill sova över. Andra vill ha en paus från handbollen och shoppa lite och en del måste tanka bilen.

– Det innebär inkomster för handlare, hotell och restauranger. Vår undersökning visar att det lokala näringslivets omsättning ökar med tio miljoner kronor tack vare Sverigecupen, säger Stefan Germerud.

Cupen är alltså betydelsefull för det lokala näringslivet. Självklart är den också väldigt betydelsefull för IFK Nyköping – även om intäkterna är rätt blygsamma.

– Ibland kan jag känna att det lokala näringslivet skulle kunna vara med och pusha lite bättre. De vet ju hur värdefull cupen är för dem själva. Nu kan det kännas lite trögt ibland, säger Stefan Germerud.

Med tanke på att evenemang skapar inkomster, tycker han att det är rimligt att försöka få fler evenemang till staden.

– I grunden är jag positiv. Men jag kan också se en fara i att Rosvalla utnyttjas för att ta emot olika företag som ska ha kongresser. Det är viktigt att alla våra lokala föreningars ordinarie verksamhet inte blir lidande på grund av för många mässor.

Nästa år kommer Melodifestivalen till Rosvalla. Vad tänker du om det?

– Kör, bara kör! När det handlar om evenemang av den digniteten är det klart att Rosvalla ska utnyttjas.

Sverigecupen spelas alltid den andra helgen i november. I och med cupen 2018 har evenemanget hållits i Nyköping fem år i rad.